Sucre: Den 14. juni var en historisk og overraskende dag for abortstøtter i Argentina. Et forslag om at legalisere abort i Argentina blev vedtaget efter 22 timers debat i det argentinske repræsentantkammer (Cámara de Diputados) med 129 stemmer for forslaget, 125 imod og 1 undlod at stemme.
Buenos Aires sitrede, og hundredtusinder af mennesker i gaderne enten jublede og græd af glæde eller rasede over afgørelsen.
Loven ville garantere alle argentinske kvinder ret til frivillig afbrydelsen af graviditeten inden for de første 14 uger, og desuden at abort kunne gennemføres på ethvert hospital eller klinik i sundhedssystemet. Efter 14 uger ville abort kunne udføres i tilfælde af voldtægt, risiko for moderens liv eller misdannelse i fostret.
Onsdag den 8. august skulle forslaget endeligt afgøres i det argentinske senat. Ved daggry torsdag efter endnu en maratondebat forkastede senatet loven med 38 stemmer imod, 31 for og 2 hverken for eller imod.
Alt imens de igen var omgivet af hundredtusindvis af mennesker, der i regn og kulde udenfor senatet krydsede fingre for begge udfald. Den restriktive argentinske abortlov vil dermed forblive uændret.
Måneders kamp kæmpet i gaderne
Flere måneders debat og demonstrationer kulminerede. To forskellige lommetørklæder blev symbolet for kampen for eller imod abort.
Det grønne lommetørklæde symboliserer for abort, som blev båret om halsen af tusindvis af feminister og helt almindelige kvinder og mænd, det hang ud fra altaner og var sprayet overalt i Buenos Aires gader.
Det lyseblå lommetørklæde symboliserede kampen ”Pro Vida” (for liv, red.) og imod abort, som ligeledes samlede tusindevis, især fra katolske og evangeliske bevægelser, sundhedspersonale og helt almindelige mennesker.
En historisk sejr og et nederlag for kvinders rettigheder
Siden 1921 er abort i Argentina tilladt i særlige tilfælde. På nuværende tidspunkt er det lovligt ved to omstændigheder: ved voldtægt og hvis graviditeten udgør en risiko for kvindens sundhed.
Adskillige voldtægtsofre, heriblandt piger ned til 9 år, er dog blevet nægtet sikker abort i en række stater i Argentina. Den argentinske straffelov foreskriver desuden, at en kvinde, der forårsager eller samtykker til sin egen abort, kan blive dømt til op til fire år i fængsel.
Støtter af forslaget om fri abort i Argentina må vente mindst ét år før de igen kan fremlægge forslaget for kongressen. Det vil i så fald være det ottende forsøg siden 2007. Det er dog aldrig tidligere i historien blevet godkendt i repræsentantkammeret, hvilket tyder på, at moralske normer og kvinders rettigheder har rykket sig.
Det er dermed på én og samme tid en historisk sejr og et nederlag for kvinders rettigheder.
Indgyder håb og kampgejst for latinamerikanske kvinder
Hele Latinamerika holdte vejret og fulgte med. Lovforslaget i Argentina har atter fået abortdebatten til at syde i hele Latinamerika. Op til onsdag blev der fabrikeret massevis af både grønne og lyseblå lommetørklæder i nabolandene i manifestering af støtte til både for og imod.
Latinamerikanske kvinder manifesterede sig i solidaritet i en lang række lande, herunder flere byer i Chile, Uruguay, Panama, Den Dominikanske Republik, Mexico og Bolivia. I Bolivia var der for eksempel demonstrationer foran det argentinske konsulat i La Paz og yderligere i tre større byer, Cochabamba, Santa Cruz og Sucre, hvor Globalnyts skribent befinder sig.
De grønklædte manifesterede sig for at sympatisere med og støtte op om deres latinamerikanske medsøstres kamp, men samtidig for at mobilisere og fortsætte kampen for fri abort i Bolivia.
”Argentina i dag, Bolivia i morgen. Kampen om at erobre retten til abort er kun lige begyndt”, råbte de efterfulgt af kampråbet, der er blevet mantra i hele Latinamerika:
”Seksualundervisning for at kunne vælge. Prævention for ikke at abortere. Fri abort for ikke at dø.”
Internationale solidaritetserklæringer
Især de grønklædte argentinske kvinder modtog solidaritetserklæringer ikke kun fra Latinamerika, men fra hele verden.
På Twitter blev der sendt billeder af kvinder med grønne lommetørklæder og globale skrig for kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder fra blandt andet fra Spanien, England, Østrig, Italien, Tyskland, Australien, Sydkorea, Canada, Harvard Universitet og kvindegrupperinger i Kurdistan.
Kampagnen for de grønne lommetørklæder, “pañuelazo verde internacional” har nået internationale primetime tv-programmer, dækkede onsdag hele bagsiden af The New York Times, bæres og promoveres af kvindelige som mandlige latinamerikanske kendisser og cirkulerer på de sociale medier.
500.000 aborter årligt i Argentina
Op mod 500.000 aborter udføres hvert år i Argentina, og tusinder af kvinder dør som følge af hemmelig, illegal abort, skriver Amnesty International.
Det er imidlertid en svær opgave at estimere det samlede tal for udførte aborter og deres konsekvenser i lande, hvor abort er ulovlig og desuden forbundet med frygt, skam og potentielt retsforfølgelse.
Resultatet er en kombination af oplysninger fra illegale udbydere af aborter, sundhedsstatistikker om komplikationer af abort, data om dødelighed, befolkningsundersøgelser, anonyme rapporter, interviews og ekspertvurderinger.Cirka 15% af det samlede tal er unge og piger under 20 år og omkring 50% er kvinder mellem 20 og 29 år. Offentlige hospitaler over hele landet registrerer 53.000 indlæggelser som følge af aborter hvert år ifølge tal fra det argentinske sundhedsministerium.
Et kontinent af restriktiv abortlovgivning
Hvis godkendt, ville Argentina være blevet blot det andet land i Latinamerika til at afkriminalisere abort. Uruguay legaliserede abort i 2012, og siden er mødredødeligheden i landet halveret.
Cuba var pioner i afkriminaliseringen af abortpraksis i 1965. Cuba har dog ikke legaliseret abort ved lov, men dens praksis er afkriminaliseret, forudsat at kvinden ikke overstiger ti ugers graviditet og antallet af aborter har været faldende årligt. Bolivia legaliserede delvist abort i november 2017, da de udvidede mulighederne betydeligt for lovlig abort i en ny straffelov.
En straffelov, som dog i januar trukket tilbage, og dermed er mulighederne for sikker abort i Bolivia igen stærkt begrænsede.