KØBENHAVN, 24. november (Mellemfolkeligt Samvirke): Arla lægger nu kortene på bordet og anerkender åbent lokale og internationale interessenters bekymring over det importerede mælkepulvers påvirkning af mulighederne for at opbygge en lokal mælkesektor, der kan bidrage til udvikling helt ud i de fattigste egne.
Det sker i form af en række rapporter, der er kommet på plads efter et langt forhandlingsforløb med Mellemfolkeligt Samvirke.
Retfærdigvis skal det understreges, at Arla ser ud til ikke direkte at konkurrere med de lokale bønders mælkeproduktion, da denne stadig er så forsømt, at mælkeprodukterne ikke i større omfang lander på hylderne ved siden af Arlas produkter.
Arla er desuden langtfra alene om at bidrage til problemet, og det ville sandsynligvis ikke nytte noget, hvis Arla stoppede sit salg i Vestafrika. Mange andre store fødevarekoncerner sidder nemlig på størstedelen af markedet i dag.
Kritikken bør ikke mindst rettes mod skiftende Vestafrikanske regeringers manglende interesse og midler til at investere i den lokale mælkesektor – samt de virksomheder, der i årevis har draget fordel heraf uden for alvor at bidrage til at opbygge den lokale sektor. Og hér skiller Arla sig i stigende grad positivt ud.
Rapporterne er blandt resultaterne af dialogen mellem Mellemfolkeligt Samvirke og Arla, som har været med til at bringe Arla frem blandt de førende danske virksomheder, når det kommer til at analysere de mulige negative effekter på menneskers rettigheder af virksomhedens forretning.
Arla takker i rapporterne Mellemfolkeligt Samvirke for at have presset Arla til at undersøge problemet i detaljer.
Arla lover desuden, at selskabet vil være med til at gøre en forskel, der stikker dybere end traditionelle CSR-indsatser. Som Arla selv skriver, skal virksomheden være en del af løsningen på lokale markeder for at kunne skabe de langsigtede resultater, Arla har brug for.
Rapporterne giver grund til mindst tre opadvendte tommelfingre (og en enkelt bekymring):
- Arla skal have ros for at være ærlige om, at der er dilemmaer forbundet med at ekspandere i et marked, hvor den lokale mejerisektor først lige er ved at udvikle sig. Arbejdet slutter ikke her for Arla, men selskabet har taget et stort skridt fremad med offentliggørelsen af rapporterne om de mulige utilsigtede effekter på vestafrikanske mælkebønders vilkår.
- Det er positivt, at Arla nu vil være med til at finde løsninger på de strukturelle og politiske udfordringer, der står i vejen for, at flere mennesker kan nyde godt af den lokale mælkesektor i Vestafrika. Mellemfolkeligt Samvirke er overbevist om, at Arla kan gøre en stor forskel lokalt – også selvom det ikke er klaret på et år eller to. Og det er rigtigt set, at både Arla og de lokale bønder er afhængige af, at der over tid opbygges en bæredygtig mælkesektor, hvor der er plads til både lokal og importeret mælk.
- Det er også positivt, at Arla igen og igen understreger værdien af kritisk-konstruktive civilsamfundsorganisationer som Mellemfolkeligt Samvirke, der er med til at presse Arla til hele tiden at forbedre sig. Det er en væsentlig pointe, at NGOer også er med til at styrke dansk erhvervsliv ved at holde fast i deres rolle som konstruktive vagthunde og stædige dialogpartnere. Vel at mærke uden de interessekonflikter, der kan opstå, når der penge mellem parterne. Med nedskæringerne på udviklingsbistanden bliver der desværre færre ressourcer til at spille den vigtige rolle i de kommende år. Det kan blive et problem for danske virksomheders evne til at navigere på komplekse vækstmarkeder, hvor NGOerne ofte har indgående lokalkendskab.
Læs rapporterne på Arlas websted.
MS og Arla i dialog
Rapporterne indgik i en aftale, Mellemfolkeligt Samvirke og Arla indgik i januar 2015. En aftale, der kom i stand som konsekvens af en sag, Mellemfolkeligt Samvirke havde rejst overfor Arla ved den danske Mæglings- og Klageinstitution for Ansvarlig Virksomhedsadfærd.
Mellemfolkeligt Samvirke kritiserede dengang, at Arla ikke levede op til internationale retningslinjer for virksomheders menneskeretsansvar ved ikke på forhånd at undersøge og tage højde for de mulige effekter på lokale bønders vilkår inden selskabet begyndte at sende billigt europæisk mælkepulver til Vestafrika.