AU begynder at trække soldater ud af Somalia

37496647814_50bac6a5d1_k
En ugandisk AMISON-soldat i en mandskabsvogn på vej til et angreb på Al-Shabaab-militsen i november 2017.
Foto: AMISON (Public Domain)
Laurits Holdt

Somalias internationalt anerkendte regering har næsten vundet krigen mod det islamistiske gruppe Al-Shabaab og derfor er det helt på sin plads, at den Afrikanske Union i december begynder at trække soldater fra fredsstyrken AMISOM, der består af 22.000 personer, lyder det fra Somalias informationsminister Abdirahman Osman, skriver den kenyanske avis The East African 8. november.

Den Afrikanske Unions udsending til Somalia oplyser ifølge avisen, at 1.000 soldater vil blive trukket hjem fra slutningen af december. Det gradvise tilbagetrækning skal ske indtil slutningen af 2020, hvor de somaliske myndigheder skal overtage alle landets sikkerhedsopgaver

AMISOM-styrken består af soldater fra Kenya, Burundi, Uganda, Etiopien og Djibouti.

Fra krig til terror

Informationsministeren forudser, at Al-Shabaab snart vil være helt nedkæmpet og at gruppen har skiftet taktik fra at deltage i direkte konfrontationer med landets militær og AMISOM-styrken til at udføre terror-aktioner.

Al-Shabaab er allieret med terrornetværket al Qaeda.

Lederen af USA’s Africa Command, general Thomas Waldhauser, har dog tidligere på efteråret udtrykt tvivl om hvorvidt Somalias militær er i stand til at stå for sikkerheden alene i landet. 

USA er støtter militært flere af landene i AMISON-styrken og har i de seneste år udført angreb på Al-Shabaab med både fly og specialstyrker.