Medlemmer af Pacific Islands Forum
- Australien
- Cookøerne
- Mikronesien
- Fiji
- Fransk Polynesien
- Kiribati
- Nauru
- Ny Caledonien
- New Zealand
- Niue
- Palau
- Papua New Guinea
- Marshalløerne
- Samoa
- Salomonøerne
- Tonga
- Tuvalu
- Vanuatu
Mange af de små ønationer i det sydlige Stillehav kæmper med at få økonomien til at hænge sammen. Men der er en udfordring, som er i en helt anden kategori.
Orkaner og cykloner kan på kort tid ødelægge infrastruktur og privat ejendom for milliarder. Og de stigende vandstande i verdenshavene er en trussel mod deres eksistens.
Derfor kom der et stærkt budskab fra regionen i maj, da FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, lagde vejen forbi.
“Efter vores møde i dag, vil vi vende tilbage til vores hjem på øerne,” lyder det i en erklæring i anledning af mødet.
“Nogle af os vil finde vores landsbyer oversvømmet af bølger og vores hjem og offentlige infrastruktur ødelagt af cykloner. Vores koralrev dør, vores føde forsvinder og vi frygter for vores kære, som bliver skadet og endda dræbt af nogle af de mest glubske cykloner og andre ekstreme vejrfænomener, der nogensinde er oplevet i vores region,” fortsætter den.
Erklæringen, som er en stor bønfaldelse til verden om at bekæmpe klimaforandringer, er fra de 16 nationer i sammenslutningen Pacific Islands Forum.
Langt størstedelen af disse håber at kunne sende et ligeså stærkt budskab ud, når de i denne uge holder forsamling i Tuvalus hovedstad Funafuti.
Der er bare et problem: Australien.
Forsøger at udvande budskab
Landet Down Under har forsøgt at udvande erklæringen om klimaet fra det regionale forum, ifølge Climate Home.
Det er bl.a referencer til målet om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader og en opfordring til alle lande om at stoppe brugen af kul, som skurrer i øjnene for regeringen i Canberra.
Og mange af de små øer i sammenslutningen er særdeles trætte af Australiens klimapolitik.
Fijis premierminister, Frank Bainimarama, beskyldte ifølge Deutche Welle, Australien for at skabe klimaødelæggelser og opfordrede regeringen til “at gøre alt, hvad der er muligt, for at opnå en hurtig omstilling fra kul til energikilder, der ikke bidrager til klimaforandringer”.
Kamp mod Kina for indflydelse
Australien er sammen med New Zealand “storebroderen” i Pacific Island Forum, som derudover rummer små ønationer som Mikronesien, Marshalløerne, Kiribati og Samoa.
Alligevel er det vanskeligt for australierne blot at ignorere nationernes bekymringer. Kina er nemlig særdeles interesseret i regionen og det har udviklet sig hen imod en egentligt kamp mellem Canberra og Beijing om kontrol og indflydelse i området.
Kina fører sig frem med lån, udviklingsbistand og investeringer i de små stillehavsnationer. Beijing ønsker bl.a. at få den sydlige stillehavsregionen med i det store projekt Belt and Road, som handler om at bygge infrastruktur og globale handelsruter.
Senest har der været spekuleret i, at kineserne har planer om at bygge en flådebase i Vanuatu, og selvom det er blevet benægtet af begge parter, er det noget, der gør Australien nervøs.