Efter at mere end 2.000 dokumenter om angivelige voldsepisoder, seksuelle overgreb og selvskade på det australske asylcenter i nabolandet Papua Ny Guinea forleden blev offentliggjort har den australske regering meddelt, at centret vil blive lukket, skriver flere internationale medier.
Beslutningen er taget i fællesskab af de to regeringer.
I april erklærede Papua Ny Guineas højesteret, at placeringen af flygtninge og asylansøgere var i strid med landets grundlov og underkendte på den måde regeringens aftale med Australien, skriver BBC.
Forholdene i centret har også være genstand for kritik fra menneskerettighedsorganisationer, FN og fra sygeplejersker og læger i Australien, der tidligere har fået forbud mod at udtale sig om forholdene i i de australske lejre i nabolandene.
Læs også: Mundkurv til sundhedspersonale i australske flygtningecentre (17.08.2015)
Centret er placeret på øen Manus nord for øen Ny Guinea, hvis østlige halvdel udgør hovedparten af Papua Ny Guinea. Øen er den største i øgruppen Admiralitetsøerne eller Manusøerne, som de også kaldes.
Centret åbnede første gang i 2001
Efter aftale med Papua Ny Guineas regering havde Australien asylcenter på øen fra 2001 til 2008 og så igen fra 2012 til i dag.
Centret huser 854 personer og det vides ikke, hvor de skal hen, når centret lukkes. Den australske regering har understreget, at de ikke kommer til Australien på trods af, at det er der, de har søgt asyl.
Heller ikke dem, der får asyl får lov til at slå sig ned i Australien. De får ophold i Papua Ny Guinea, hvilket er en del af aftalen mellem de to lande. Til gengæld får Papua Ny Guinea 400 millioner australske dollars i bistand. Det svarer til godt to milliarder kroner.
Der vides endnu ikke, hvornår centret vil blive lukket.
Australien har også et asylcenter i østaten Nauru. Et mål med at placere asylcentre langt fra Australien er at gøre det mindre attraktivt for bådflygtninge at søge mod landet. Det er en politik, der er bred tilslutning til i det australske parlament.
Se flere billeder fra flygtningecentret på det australske grønne partis Flickr!-side.