Det lille Himalaya-kongedømme, Bhutan, har fremlagt en ny forfatning, der skal omforme det absolutte monarki til et demokratisk system med 2 partier, skriver BBC Online søndag.
Kong Jigme Singye Wangchuk udtaler, at udkastet vil blive sendt til alle landets 530.000 indbyggere, så de kan komme med deres mening om det. Den foreslåede 34-punkts forfatning udstikker monarkiets og præsteskabets rolle i det buddistiske land og folkets pligter.
Bhutans retspræsident siger til BBC, at der holdes folkeafstemning om forslagets skæbne ved årets slutning.
Forslaget/udkastet er kulminationen på 4 års forberedelser til overgang til demokrati. Et af forslagene går ud på at lade et nationalråd regere landet, som vil bestå af medlemmer af en nyvalgt nationalforsamling.
Forfatningen erstatter et royalt dekret fra 1953, der sikrer kongen absolut magt. Retspræsident Sonam Tobgye siger til BBC, at den 49-årige konge ønsker alle bhutanesere skal læse teksten og sendes deres forslag og ønsker ind.
Kongen udtalte til landest eneste avis, Kuensel at “suveræniteten, stabiliteten og landets velbefindende må stå over alt andet. Nationen er vigtigere end majestæten”.
Kong Wangchuk besteg tronen i en alder af 16, hvor han blev den fjerde regent af Wangchuk-dynastiet, som kom til magten i 1907.
Overgangen til demokratiske forhold indledtes for 4 år siden, da kongen overlod de daglige regeringsforretninger til et ministerråd og tillige gav nationalforsamlingen beføjelser til at gennemtvinge en royal abdikation, såfremt der kunne hentes trefjerdedels flertal herfor i forsamlingen.
Iagttagere siger til BBC, at de langsomme, men målbevidste skridt mod demokrati står i grel kontrast til udviklingen i et andet Himalaya-land, Nepal, hvor kongen tog magten i februar og afskedigede den folkevalgte regering.
Bhutan er programsamarbejdsland for Danida og nogle af de mest vellykkede programmer under dansk bistand står i landet.