Bjerggorillaer genfundet i god behold i kaotiske DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I august lykkedes det at lokalisere fire af de syv bjerggorillafamilier, som lever i Virunga Nationalpark i DR Congo. Før da havde kampe mellem den berygtede M23-oprørsgruppe og regeringshæren gjort det umuligt at holde styr på gorillaernes færden i over tre måneder.

Bjerggorillaen er kritisk truet og tusinder af danskere har støtte deres overlevelse med bidrag, fremgår det af seneste nyhedsbrev fra WWF Verdensnaturfonden i Danmark mandag.

20 parkbetjente og 15 lokale beboere, fordelt på otte hold, gennemgik skoven. Det lykkedes dem at finde Humba-, Rugendo- og Munyaga-familien, ligesom det lykkedes at finde dele af Kabrizi-familien.

Kabirizi-familien lader til at havde delt sig i to, men alle familierne virkede som om, at de var i godt behold. Dog skal familierne optælles og vurderes mere detaljeret, før man kan være sikker på dette.

Innocent Mburanumwe, parkopsynsmand, fortæller:

”Det var virkelig fantastisk at se gorillaerne igen efter så lang tid og så mange kampe. Gorillaerne kredsede om os og adskillige af dem rakte ud for at røre og lugte os. De havde ikke set os i meget lang tid og virkede rolige og nysgerrige.”

De otte hold vil fortsætte med at lede efter de andre gorillafamilier, så længe området er stabilt. Hver enkel gorilla vil blive identificeret og dens helbred vurderet, hvorefter medarbejderne vil gennemgå parken og fjerne fælder fra krybskytter.

Under konflikten har de lokale, som var med til at spore gorillaerne, været med til at fortælle medarbejderne om gorillaernes situation.

Det er ikke første gang, at Virunga National Park har været indblandet i væbnede konflikter. I 2007 og 2008 overtog oprørere parkens hovedkvarter og dræbte ni bjerggorillaer .

Parken rapporterer, at 140 af dens rangers er blevet dræbt i de seneste 15 år. Trods dette afslører en optælling, at det totale antal af bjerggorillaer, som lever i DR Congo, Uganda og Rwanda, er steget med 26 procent siden 2003.

Der eksisterer et særligt program for at støtte de myrdede parkbetjentes enker økonomisk, ligesom der nu er sat blodhunde ind på at opspore de ofte svært bevæbnede krybskytter (se mere i linket længere nede).

Under omstændighederne tyder det på, at gorillaerne klarer sig bemærkelsesværdigt godt, hedder det fra WWF Danmark.

Men prisen har været høj.

Filmen “Gorillaer i disen”

Bjerggorillaerne blev især kendt herhjemme – og verden over – med filmen “Gorillaer i disen” (Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey), der havde Danmarks-premiere i februar 1989 med Sigourney Weaver i hovedrollen.

Dybt inde i Rwandas uvejsomme jungle viede den amerikanske forsker og primatolog Dian Fossey 18 år af sit liv til studiet af de sjældne menneske-aber. Efterhånden vænnede dyrene sig til hende, og de begyndte at kommunikere med hinanden.

Men lokale krybskytter dræbte gorillaerne for deres skind og kød, og de korrupte myndigheder ville ikke hjælpe. Så det var op til Dian at beskytte sine aber, som hun bedst kunne. Det endte med, at hun blev myrdet i 1985, da hun blev anset for alt for besværlig. Hun blev 53.

Filmen blev udgangspunkt for en omfattende gorilla-turisme, hvor mindre grupper af velbeslåede turister betaler for at komme ud og se de store (hannerne kan veje op til 275 kg) og fredsommelige primater i deres rette element.

Om bjerggorillaen, Virunga – og olien

• Bjerggorillaen er kritisk truet, og man anslår, at der kun er omkring 790 eksemplarer tilbage i verden. Heraf lever ca. 200 i Virunga Nationalpark. De øvrige findes i parker i nabolandene Uganda og Rwanda.
• Virunga Nationalpark er Afrikas ældste. Den blev grundlagt i 1925 som ”Albert Nationalpark” og har siden 1979 været på UNESCOs Verdens-arvsliste. Den dækker med sine 7.800 km2 et område på størrelse med Sjælland (alt er stort i Afrika) og ligger i den østligste del af DR Congo.
* Udover bjerggorillaerne er parken hjemsted for bl.a. lavlandsgorillaer, chimpanser, okapier, skovelefanter og bøfler. Den ledes af nationalparkmyndigheden Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN). Der er ca. 270 medarbejdere i parken.
* Området, hvor parken ligger, er dybt påvirket af borgerkrig og general politisk ustabilitet. Herudover trues dyrelivet af fældning af træer til trækul, som ødelægger dyrenes levesteder, af krybskytteri og ulovlig handel med dyr.
• Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN) og dets medarbejdere arbejder i hele landet med at beskytte nationalparkerne og dyrelivet mod krybskytterne, ofte svært bevæbnede oprørsgrupper, omsiggribende ulovlig minedrift og den store illegale trækulsproduktion.
• WWF Verdensnaturfonden har fulgt situationen i Virunga Nationalpark tæt i en længere periode. Siden sidste år har parken været i søgelyset, fordi det britiske olieselskab, SOCO, og det franske olieselskab, Total S.A, ønsker at bore efter olie i området.
* Undersøgelser fra andre steder viser, at olieboringer vil have negative konsekvenser for dyrelivet i parken og ikke mindst for de 20.000 mænd og kvinder, som lever af fiskeri i Virunga.
* Den congolesiske regering er på det seneste begyndt at tale om at fjerne parkens officielle status som ’beskyttet’. WWF arbejder sammen med andre organisationer for at stoppe olieboringerne og få regeringen til at trække sin udtalelse om at nedjustere parkens status tilbage.

Se også
http://www.gorillacd.org/l/help-endangered-gorillas?77tadunit=08a74911&77tadvert=6000294624&77tkeyword=virunga&77tentrytype=s&77tentry=LP&gclid=CP7mttGC97ICFeN2cAod3CEAEg