Sent fredag eftermiddag opstod stor tumult på politigården i Cochabamba. Politifolk løb rundt blandt hinanden i politigården. Hovedindgangen blev lukket indefra. Kort efter kom en gruppe politifolk til syne på taget af politigården og viftede med store bolivianske rød-gule-grønne flag, alt imens flere hundrede demonstranter heppede og hujede fra gaden.
”Vi er med folket”, lød råbene fra politiet.
”Nu adlyder vi kun forfatningen”, erklærede de og istemte demonstranternes slagsange.
Politiet havde begået mytteri, besluttet ikke længere at adlyde ordre fra deres overordnede og havde tilsluttet sig demonstranterne, der nu for 18. dag demonstrerer med krav om nye valg. De mener, at der er sket valgsvindel under præsidentvalgene, der officielt sikrede Evo Morales endnu en embedsperiode.
Der gik ikke længe, før det næste politikorps fulgt trop. Inden midnat fredag havde politiet i de større byer og en række mindre byer i syv ud af ni departementer i Bolivia erklæret sin støtte til demonstranter mod Morales.
Lørdag morgen erklærede politiet i La Paz, som er hovedkvarter for landets regering, også mytteri. Kun ét departement, Oruro, har ikke begået mytteri, men meget tyder på, at dette vil ske i løbet af lørdagen. Det betyder reelt, at landet står uden politistyrke.
Politi i usædvanlig pagt med demonstranter
Talsmanden for gruppen af ulydige politifolk, oberst Mario Alberto Almeida, udtalte:
”Dette er det rigtige øjeblik for frihed og demokrati. Vi er sammen med det bolivianske folk for at forsvare demokratiet (…) Vi er mennesker under uniformen, det er derfor, vi siger med én stemme, at vi aldrig vil gå imod vort folk, og sådan vil vi fortsætte”, sagde han.
En anden betjent sagde tidligere på dagen: ”Vi har sønner, nevøer, niecer og andre familiemedlemmer på gaden. Hvordan kan vi gøre modstand og øve vold mod dem?”
De ulydige politifolk blev mødt med glædesråb og mange steder også tårer fra demonstranterne. Demonstranterne udtrykte sin støtte ved at råbe:
”Politi, du er vores ven, folket er med dig”.
Én demonstrant udtalte henvendt til politiet:
”I gaderne fik du mig til at græde med din tåregas, og nu får du mig til at græde af glæde med dit mytteri”.
Militæret sættes ikke ind mod folket
Politiets mytteri blev kategorisk benægtet af landets øverste politichef, Yuri Calderón, alt imens man så direkte billeder fra landets forskellige politistationer, der åbenlyst indgik pagt med demonstranterne.
”Der eksisterer total normalitet,” hævdede politichefen.
I løbet af fredag aften blev det dog klart, at politiet i en række departementer ikke længere adlød ordre. Det skabte store bekymringer for, om staten ville udsende militæret.
Den bolivianske forsvarsminister, Javier Zavaleta, bekræftede, at ”der ikke vil blive udført nogen militær operation. Militæret bliver ikke sendt i gaderne”.
Det betyder, at militæret på nuværende tidspunkt ikke vil blive beordret i gaderne for at undertrykke demonstranterne og anholde politiet. Der er rygter om, at denne beslutning mest af alt skyldes, at militæret ikke ville adlyde sådanne ordre på dette tidspunkt, men dette er ikke bekræftet.
Portene til præsidentpaladset er lukkede, men er uden bevogtning. Man frygter nu voldelige konfrontationer mellem Morales-støtter og demonstranter.
Demonstranter beskytter nu politiet
Politiet er ikke længere beskyttet af staten, og de har barrikaderet sig i politistationerne. Demonstranter har hele natten til lørdag omringet og holder stadig vagt udenfor politistationerne for at beskytte politiet. Mange steder bringer befolkninger mad, vand og forsyninger til politistationerne.
Tidligere fredag dag gentog Evo Morales, at han ikke havde i sinde at gå af eller give efter for anklagerne om valgsvindel:
”Jeg vil sige til jer, søstre og brødre, til hele Bolivia og til hele verden: Jeg går ikke af. Vi er valgt af folket. Jeg opfordrer alle vores sociale bevægelser (…) til at forsvare vores forandringsproces”.
Regeringen henviser endnu en gang til at vente på resultaterne fra revisionen af valgresultatet og -processen, som lige nu udføres af OAS, Organisationen for Amerikanske Stater. Denne revision er dog blevet afvist af både oppositionen og demonstranterne.
Lørdag har regeringen indkaldt til mægling.
Indenrigsminister Carlos Romero har desuden udsendt en international erklæring om, at et kupforsøg mod staten er i gang faneført af oppositionsleder Carlos Mesa, civilleder Luis Fernando Camacho og det bolivianske politi.
Statskup afvises af senatorer for oppositionen med det argument, at et statskup ville være modstridende mod forfatningen, og det er de nylige begivenheder ikke, men akkurat det modsatte.
Mange sårede efter voldsomme konfrontationer
Politiet i Cochabamba fik nok efter store uroligheder og voldsomme konfrontationer mellem Morales-sympatisører og demonstranter i Cochabamba den forgange uge. Her mistede blandt andre en ung mand livet som følge af slag med bat og sten, som efterfølgende afstedkom en voldelig hævnaktion på byens kvindelige borgmester. Hun fik klippet sit hår af og blev overhældt med maling og jord i al offentlighed og afbrænding af rådhuset i en nærliggende provinsby.
Tre demonstranter er omkommet under demonstrationerne, 346 personer er meldt såret og 220 er anholdt som følge af urolighederne efter præsidentvalget.