Bomber ramte skolebørn i Afghanistan

gettyimages-171797238
Fra 2017 til 2018 oplevede Afghanistan en tredobling i antallet af angreb. UNICEF ser en stigende tendens til, at angrebene rammer børn.
Foto: Robert Nickelsberg/Getty Images (arkivfoto)
Forfatter billede

2. juli 2019

Adskillige børn er blandt de mange ofre for et kraftigt bombeangreb, som Taliban stod bag mandag i centrum af den afghanske hovedstad, Kabul.

Internationale medier melder om mindst seks dræbte og over hundrede sårede. Blandt de sårede er mindst et halvt hundrede børn, der var i skole i nærheden af det sted, hvor bomben eksploderede.

UN News skriver, at angrebet var rettet mod en regeringsbygning, men der var flere skoler i nærheden.

Efter bomben var eksploderet, stormede militante mænd regeringsbygningen og begyndte at skyde. De efterfølgende kampe mellem talibanere og politifolk varede i syv timer.

Angrebet, der ramte Kabul midt i myldretiden, ramte også landets børn og fremtidsudsigter, lyder det fra FN’s børneorganisation, UNICEF.

Angrebet føjer sig til en trist tendens, der viser, at afghanske skoler i stigende grad bliver ramt af kamphandlinger og direkte angreb.

Fra 2017 til 2018 oplevede Afghanistan en tredobling af angrebene – fra 68 til 192 – og intet tyder på et fald i 2019.

Bomber forhindrer skolegang

Konflikten har ført til, at mere end 1000 skoler er blevet lukket, hvilket betyder, at mere end en halv million børn har mistet deres mulighed for at komme i skole. I alt stå 3,7 millioner afghanske børn mellem 7 og 17 år uden skolegang – det svarer til at godt halvdelen af børnene i skolealderen.

Samtidig rammes mange familier af frygten for, at der skal ske deres børn noget, hvorfor de holder dem hjemme.

Line Grove Hermansen fra UNICEF Danmark retter en skarp kritik mod de stridende parter:

”Det er ren terror mod civilbefolkningen. Skolegang er nøglen til en bedre fremtid for den enkelte og for hele landets udvikling. Når børnene ikke kan være i sikkerhed, mens de lærer, går alt i stå,” siger Line Grove Hermansen i en pressemeddelelse fra organisationen.

”I Vesten har vi gang på gang hørt, at sikkerhedssituationen i Afghanistan er god. Det gælder ikke for skolebørnene. Mange af dem oplever, at deres muligheder for at skabe sig en god fremtid bliver færre og færre,” siger Line Grove Hermansen.