Læger uden Grænser har siden 2009 samarbejdet med Københavns Universitet om forskningsprojektet TreatFood, der kan revolutionere behandlingen af børn med moderat underernæring – en lidelse der hvert år rammer 36 millioner børn. Læge Vibeke Brix Christensen har besøgt Burkina Faso, hvor forsøgene er i fuld gang.
Turen fra Ougadougu til Yako tager flere timer i bil på støvede veje i det røde lerede landskab. Det er svært, at forestille sig hvordan nogen kan leve her. Lige nu er det sultsæson. Det kalder man perioden mellem sidste års høst er sluppet op, til de nye afgrøder kommer i hus.
For Vibeke Brix Christensen, er det første møde med det forskningsprojekt, som hun fik ideen til for mange år siden, mens hun var udsendt i Sudan med Læger uden Grænser.
”Jeg har efterhånden hørt utroligt meget om det, men det gav virkelig et sus i maven at se det for første gang. Det var fantastisk at mærke stemningen. Jeg er simpelthen så stolt”, fortæller Vibeke Brix Christensen.
Forskningsprojektet, der foregår i det Vestafrikanske land Burkina Faso, hedder TreatFood, og her er hovedpersonerne børn i alderen fra seks til 24 måneder.
De næste 12 måneder skal i alt 1.608 af dem afprøve forskellige behandlinger for moderat underernæring – en type af underernæring, der ikke er direkte livstruende, men som kan hæmme børns udvikling, giver varige skader på organer og hjerne, og som øger risikoen for sygdomme som malaria og lungebetændelse.
På verdensplan lider 195 millioner børn af underernæring og tre en halv millioner børn dør hvert år af det.
”Mit håb er, at vi begynder at tage mere ernæring alvorligt. At når vi giver nødhjælp, så tager vi højde for, at børn ikke bare er små voksne, men at de har særlige behov, hvis de skal udvikle sig og have en lys fremtid, ” siger Vibeke Brix Christensen.
Det bedste OG billigste
Projektet er et samarbejde mellem Læger uden Grænser, Københavns Universitet og en lokalforankret NGO, Alima. Forskerne, heriblandt fire Ph.d.-studerende, fra både Danmark og Burkina Faso skal over et år afprøve 12 forskellige såkaldte ernæringsprodukter. Produkterne er delt ind i to grupper – enten pulverbaseret på majs og soja, som er det man typisk giver ved store fødevareuddelinger, eller en gruppe der er baseret på jordnøddepasta, som er hovedingrediensen i den behandling, man giver de børn, der er så svært underernærede, at de risikerer at dø af det.
”Vi skal finde både det bedste og det billigste produkt. Vi kunne godt give dem den dyre behandling til de svært underernærede børn, men vi ved også, at kun tre procent af dem rent faktisk får den behandling i dag. Derfor er der brug for et godt og billigt alternativ, ” forklarer Vibeke Brix Christensen.
Romantiske film i venteværelset
Læs resten af artiklen her: http://msf.dk/artikler/historie/boern-er-ikke-smaa-voksne/