Bryd tavshed om tortur i Tyrkiet

torture-2748415_1280_pixabay
Forfatter billede

28. november 2018

Tue Magnussen

Tue Magnussen (født 1955) er cand.phil. i historie fra Københavns Universitet 1981 og tillige cand.mag med fagene geografi og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitetscenter (RUC) 1983.

Udover kortvarig undervisning i gymnasieskolen underviste han i årene 1983-99 bl.a. på geografi, internationale udviklingsstudier og den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på RUC, Institut for Statskundskab (international politik) og Østeuropa-instituttet, KU, og Østasien-studier, Århus Universitet.

Fra 1999-2011 har han været ansat på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT). Fra 1999-2002 som international programkoordinator med ansvar for Balkan og Mellemøsten, og siden som kommunikations- og advocacy-koordinator.

Han har i en årrække arbejdet med globalisering, udenrigspolitik, udvikling, menneskerettigheder og sociale forhold.

Udover Balkan har han et mangeårigt engagement i u-lands- og solidaritetsarbejde samt på venstrefløjen.

Han er eller har været bestyrelsesmedlem i FN-forbundet, Rådet for Mellemfolkeligt Samvirke og den Danske Helsinki-komité.

Politiken kunne for nylig (19.11) fortælle, at en kurder, der er dansk statsborger, blev anholdt og fængslet i Istanbul lufthavn 31.10 på vej hjem til Danmark. Han er sigtet for at have deltaget i et kurdisk møde i en sportshal i Valby.

Med en årelang uhyggelig tradition for tortur både på tyrkiske politistationer og i fængslerne er der ellers al mulig grund til lade alarmklokkerne lyde. Og med demokratiets og retsstatens trange kår i Erdogans Tyrkiet burde Udenrigsministeriet straks handle og skabe opmærksomhed om sagen for netop at forhindre tortur.

Må vi minde om, at Danmark tidligere var mere aktiv for at forhindre tortur:

Den danske statsborger med kurdiske rødder, Kemal Koc, blev under et besøg i 1996 i sit tidligere hjemland, Tyrkiet, arresteret med påstand om, at han støttede den kurdiske guerillabevægelse PKK. Da han efter 42 dages fængsling blev løsladt, konstaterede danske læger, at han havde været udsat for tortur.

Det fik dengang den danske regering til at indklage Tyrkiet for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Sagen endte med et forlig, og Tyrkiet betalte Koc en erstatning på 450.000 kroner for den tortur, han blev udsat for. Det betød en vis oprejsning til Kemal Koc, men bedre er det at gribe ind tidligt og forhindre tortur.

Det vil også være et værdigt, dansk bidrag til at kurdere og andre ikke skal opleve den udbredte tortur i dagens Tyrkiet.

Ovenstående blog-indlæg er skrevet sammen læge, dr. med. hc. Inge Genefke , leder af Anti-Tortur Støttefonden (ATSF). Indlægget er tillige bragt som læserbrev i dagbladet Politiken 24.11 2018