Burkina Faso: Oprøret i Bobo Dioulasso slået ned

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé (04.06.11.)

Blaise Compaoré valgte jernnæven. Elitesoldater og Compaorés egen præsidentgarde blev fredag sendt til Bobo Dioulasso, 360 kilometer sydvest for hovedstaden Ouagadougou for at knuse det mytteri blandt menige soldater, der havde stået på i fire dage.

Det er første gang, præsidenten bruger sine elitesoldater for at standse de militære mytterier, der siden begyndelsen af marts har destabiliseret hans 24 års regime, og som har ramt samtlige landets kaserner.

Compaoré havde ellers imøde-kommet soldaternes krav om højere lønninger og boligtilskud, men det standsede altså ikke soldaterne i Bobo, som byen hedder i daglig tale.

I fire dage løb soldaterne rundt i byen og skød vildt op i luften med maskingeværer, mens de plyndrede byens butikker.

Det fik onsdag byens handlende til at gå amok. De kom på gaden i en massiv demonstration og brændte byens rådhus ned og angreb toldkontoret.

Compaoré indførte onsdag udgangsforbud i Bobo. Soldaterne trodsede forbuddet, og det har formentligt været dråben, der fik bægeret i Ouagadougou til at flyde over.

Elitesoldaterne omringede sammen med det lokale gendarmeri de rebelske menige og trængte dem tilbage på byens kaserne.

50 er blevet arresteret og vil blive anklaget for de omfattende plyndringer og ødelæggelser i byen de sidste fire dage.

Samtidig er Compaoré elitesoldater i færd med at opspore en stor gruppe menige, der nåede at flygte ud af byen. Elitesoldaterne har konfiskeret rebellernes våben og de mange plyndrede varer, som var blevet oplagret på byens kaserne.

De fire dages uroligheder i Bobo har krævet 60 sårede, hvoraf to unge kvinder er hårdt ramt. 6 af de rebelske soldater blev dræbt under opgøret, ligesom en kvinde der kom i klemme i krydsild.

Det ser hermed ud til, at Compaoré i hvert fald har fået styr på sin egen garde, der selv gjorde oprør i midten af april. Et oprør, der kortvarigt tvang Compaoré til at flygte fra præsidentpaladset i Ouagadougou.

Burkina Faso har været præget af voldsomme uroligheder siden den. 22. februar, da en ung studerende, Justin Zongo, døde i politiets varetægt i byen Koudougou.

Ikke blot landets studerende har gennemført en mængde demonstrationer de sidste tre måneder. Også politi, militæret, dommere, handlende og offentligt ansatte har strejket og demonstreret med det samme krav: lavere fødevarepriser, bedre levevilkår – og Compaorés afgang.

Compaoré har forsøgt at dæmme op for urolighederne ved at skifte regeringen og hærens topledelse ud, men hidtil uden den ønskede virkning.

Fremtiden vil vise, om gårsdagen første hårde nedslag mod rebellerne er den medicin, der igen skal konsolidere Compaorés magt.