Burundis rebeller går ind i regeringen

Redaktionen

Burundis præsident, Domitien Ndayizeye, har dannet en ny regering, som omfatter kabinetsmedlemmer fra oprørsbevægelsen “Kræfterne til Demokratiets Forsvar”, FDD, rapporterer BBC Online tirsdag.

Regeringsomdannelsen kommer efter at regeringen og FDD underskrev en fredsaftale på et regionalt topmøde i Tanzania for en uge siden. Skridtet ses som en nøgle til at afslutte borgerkrigen i det lille land i Centralafrika, der anslås at have kostet mindst 300.000 livet i løbet af det seneste årti.

Kampene ventes dog at fortsætte på lavere blus, da en mindre oprørsgruppe, “Kræfterne for Nationens Befrielse”, FNL, hidtil har afvist at forhandle med regeringen i Bujumbura. FNL er imidlertid under voldsomt pres, da de afrikanske ledere på sidste uges topmøde truede med sanktioner mod gruppen, hvis den ikke går ind i forhandlinger med regeringen indenfor 3 måneder.

Præsident Ndayizeye udpegede lederen af FDD, Pierre Nkurunziza, til “Minister for Good Governance” og 3 andre FDD-folk til ministerposter. Ingen af de 4 er endnu ankommet til Burundi, men ventes indenfor få dage.

Frredsaftalen giver udover ministerposterne FDD 15 parlamentsmedlemmer, ret til at besætte posten som anden vicepræsident for nationalforsamlingen, 2 ambassadørposter, 40 procent af officererne, 35 pct. af en ny politistyrke og 35 pct. af ikke besatte poster i efterretningstjenesten. FDDs soldater skal til gengæld demobilisres, dvs vende tilbage til en civil tilværelse efter mange år i bushen, hvad der vil være meget svært for mange af dem.

Nøglen til det hele er en magtdelingsformular, som skal gøre en ende på krigen mellem flertallet af hutuer og tutsi-mindretallet, som kontrollerer hæren. Fredsforhandlingerne i Burundi har ikke mindst været ført ved sydafrikansk mellemkomst, i starten med Nelson Mandela som fredsmægler.

Den lille tidligere belgiske koloni har længe ligesom nabolandet Rwanda været en etnisk krudttønde, og det er vigtigt for hele De Store Søers region som sådan, at begge krudttønder afmonteres.

En FN-delegation understregede da også tirsdag efter et besøg i Bujumbura, at FN-organisationerne vil gå i spidsen med genopbygningsbistand, så snart fredsaftalen er bragt på plads.