Chile ratificerer FN’s traktat om forbud mod atomvåben

gettyimages-1160078679
Fredsmarch i Mumbai, Indien, den 6. august 2019 for at markere årsdagen for atombomben i Hiroshima, Japan, i slutningen af anden verdenskrig. Mange lande i Syd, senest Chile, har ratificeret traktaten om forbud mod atomvåben.
Foto: Himanshu Bhatt/NurPhoto via Getty Images
Forfatter billede

3. oktober 2021

Chile har som det 56. land i verden ratificeret FN’s traktat om forbud mod atomvåben. Det skete i New York den 23. september, da Chiles udenrigsminister, Andrés Allamand, deltog i FN’s igangværende generalforsamling. 

FN’s traktat om forbud mod atomvåben forbyder udvikling, test, afprøvning, produktion, lagring, overførsel, brug eller trussel om brug af atomvåben og udfylder dermed et stort hul i Folkeretten. FN-traktaten trådte i kraft 22. januar i år, efter 50 lande havde stadfæstet den, og gælder altså nu i kraft af sin status som international konvention som en del af Folkeretten.

Læs også: 50 lande siger nej til atomvåben

Dengang kaldte Andrés Allamand konventionens ikrafttræden ”en af de vigtigste milepæle på vores vej mod global og fuldstændig nedrustning”.

Et råb fra Syd
Traktaten blev født i juli 2017, da 122 lande – to tredjedele af FN’s medlemslande – blev enige om et forbud mod atomvåben. Det kom som reaktion på, at den tidligere ikke-spredningsaftale, der trådte i kraft i 1970, havde været frosset fast i årtier, alt imens atommagterne havde udviklet og oprustet deres arsenaler af atomvåben i en grad, så faren for atomkrig ved et uheld eller som en bevidst fjendtlig handling i dag er større, end under Den kolde krig. 

Rusland, USA, Storbritannien, Frankrig, Kina, Indien, Pakistan, Israel og Nordkorea råder over flere end 13.000 atomsprængladninger – nok til at ødelægge alle større byer og gøre kloden ubeboelig ved radioaktiv stråling.

Siden vedtagelsen af traktatteksten i juli 2017, hvor Chile spillede en central rolle i forhandlingerne, har i alt 86 lande underskrevet og – med Chile – 56 lande ratificeret traktaten, især en række mindre udviklingslande. Det afspejler, at ønsket om nedrustning og forbud mod atomvåben i høj grad er “et råb fra Syd” mod de ni atomvåben-besiddende lande.

Læs også: Stillehavsnationer: Ubådsaftale strider mod traktat

Kun Argentina mangler i Latinamerika
I alt 14 lande i Latinamerika har nu ratificeret forbudstraktaten: Belize, Bolivia, Chile, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Uruguay og Venezuela. Tillige har Brasilien, Colombia, den Dominikanske Republik, Guatemala og Peru underskrevet traktaten og arbejder på en snarlig ratifikation. 

Argentina, som ved vedtagelsen i 2017 udtrykte sin støtte til traktaten, er nu det eneste latinamerikanske land, som endnu ikke hverken har underskrevet eller ratificeret aftalen.

Når det er lykkedes relativt hurtigt at få 56 lande til at ratificere traktaten – på trods af blandt andet Trump-administrationens aktive forsøg på at fjerne opbakning til traktaten – skyldes det ikke mindst organisationen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, som i 2017 blev tildelt Nobels fredspris.

Læs også: Nobels fredspris til anti-atomvåben-organisation