Colombianske bander udnytter skolelukninger til at rekruttere mindreårige medlemmer

gettyimages-1228836085
Kriminelle bander i Colombia har udnyttet nedlukningen af landets skoler til at øge rekrutteringen af mindreårige bandemedlemmer. Børnene på billedet er fra Colombia, men har ikke noget med bander at gøre.
Foto: Vannessa Jimenez G/NurPhoto via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

4. marts 2021

Millioner af børn i Latinamerika har været hjemsendt fra skolen i 2020 som følge af pandemien – faktisk gælder det hele 97 procent af regionens elever, viser en opgørelse fra UNICEF.

Udover at det påvirker en hel generations uddannelse, er der en anden grum bagside ved det høje tal: De mange børn og unge uden noget at tage sig til har nemlig vist sig at være et rent slaraffenland for kriminelle bander på jagt efter nye, unge medlemmer.

Det er Americas Quarterly, der skriver den historie.

Det uafhængige medie har i en særudgave afdækket, hvordan organiseret kriminalitet sammen med Amazon, Netflix og Zoom har været en af pandemiens helt store vindere, og en af historierne handler om boomet i rekruttering af nye medlemmer.

En økonomi i knæ
I Colombia viser tal fra COALICO – Coalition Against the Involvement of Children and Young People in Colombia’s Armed Conflict – at fem gange så mange mindreårige bandemedlemmer blev hvervet i de første seks måneder af 2020 sammenlignet med året før.

En advokat fra Tumaco, en colombiansk by hvis primære økonomiske drivkraft er narkosmugling, fortæller Americas Quarterly, hvordan banderne her vinder de unge over ved at give dem penge, tøj og mobiltelefoner og forsyne deres familier med madvarer og receptmedicin.

Det falder på et tørt sted. Colombia var under en af verdens hårdeste lockdowns – i seks måneder var alt lukket ned, hvilket har haft en voldsom effekt på landets økonomi. 14,7 procent står uden arbejde – og det er vel at mærke kun det officielle tal, for medregner man de mange, mange uformelle jobs, der er forsvundet, er langt flere påvirket. 

”Dynamikken er forandret under pandemien. Den bedste – og eneste – mulighed for mange familier er at tage imod de penge, som banderne tilbyder,” siger advokaten, der ønsker at være anonym, da han er i jævnlig kontakt med kriminelle grupper.

Et fuldtidsbandemedlem får udover våben og en motorcykel en månedlig betaling på mellem 300-600 dollars – mellem 1.800 og 3.700 kroner.