Dansk fotograf og colombiansk billedkunstner får årets Timbuktu Pris for kokainprojekt

Den colombianske kunstner Juan Arreaza (tv) og den danske fotojournalist Mads Nissen (th) har vundet året prisen 100.000 kroner.
Foto: Patrick Brown
Morten Scriver Andersen

3. august 2023

Timbuktu Fondens årlige pris på 100.000 kroner går i år til den colombianske kunstner Juan Arreaza og den danske fotojournalist Mads Nissen.

Projektet følger kokainens rejse fra start til slut. Fra den fremstilles i Colombias forsømte landområder, til den smugles ud af landet i narkobåde ved kysterne og ’muldyr’ i lufthavnene.

Ved Europas havne ankommer den, og gennem Nissens fotografier og Arreazas malerier, tegninger og installationer forfølges det blodige og lukrative spor gennem den kriminelle underverden og frem til natklubberne herhjemme.

De to prisvindere ser kokainhandlen fra to forskellige steder. Arreaza som colombianer med alle de følelser, der ligger i det, og Nissen fra Danmark, som har en af de befolkninger i verden, der tager mest kokain.

“Næsten alle de colombianske familier, jeg kan kender, har en fortælling om vold eller død i deres familier relateret til kokain. Så det er klart, at det vækker en masse følelser i colombianerne. Men de er også trætte af den stigma, som der er i det. De skal høre jokes og deres kufferter bliver splittet ad i lufthavnen, hver gang de rejser,” siger han til Globalnyt.

Behandles som en kuriositet

I Danmark er de unges kokainforbrug fordoblet siden 2014. Kokain har et glamourøst ry som stoffernes champagne, men konsekvenserne af Vestens forbrug er underbelyst, mener Mads Nissen, der selv har boet i Colombia.

Det lyder helt skørt at sige, men jeg tror faktisk, at der er mange, der undervurderer, hvor meget kokain og narkotika og den politik, vi fører mod det, betyder

Mads Nissen, fotojournalist

“Det spiller en rolle i så mange dele af det kriminelle miljø og den destabilisering, der er i hele sydøst- og centralamerika. Det lyder helt skørt at sige, men jeg tror faktisk, at der er mange, der undervurderer, hvor meget kokain og narkotika og den politik, vi fører mod det, betyder,” fortæller han.

Mads Nissen er gift med en colombiansk kvinde, hvis gudfar blev slået ihjel af Pablo Escobar i 1980’erne. Så kokainkrigen er nu også en del af hans familiefortælling.

“Kokain bliver tit behandlet som om, det er en kuriositet, men hvis du kigger på al statistik, har der aldrig været mere. Hvad det betyder for helt uskyldige mennesker er fuldstændig undervurderet, så det glæder jeg mig til at være med til at sætte fokus på og rette ansvar mod Danmark også.”

Skal forbinde det globale syd til vores liv herhjemme

Og det er netop derfor prisen og de 100.000 medfølgende kroner er gået til Mads Nissen og Juan Arreaza, fortæller Timbuktu Fondens formand, Thomas Ravn-Pedersen. De unge skal se og mærke, hvordan deres tilsyneladende uskyldige personlige forbrug af kokain har alvorlige konsekvenser for andre mennesker på den anden side af kloden.

”I Timbuktu Fonden tror vi på, at når viden bliver personlig og nærværende, kan vi skabe engagement og handling. Årets prisvinder har et stort potentiale for netop at forbinde en problematik i det globale syd til vores liv herhjemme. Og vi er særligt begejstrede for det nytænkende formidlingsgreb, hvor blandingen af billedkunst og dokumentarfotografi kan vække empati og appellere til adfærdsændring,” siger Timbuktu Fondens formand, Thomas Ravn-Pedersen.

Mads Nissen er i 2023 både kåret som verdens bedste fotograf af Pictures of the Year International og har for tredje gang vundet hovedprisen ved World Press Photo.

Projektet er allerede i fuld gang, da Mads Nissen i mange år har arbejdet og boet i Colombia. Hans billeder har været bragt i medier og været udstillet på museet i store dele af verden. Og til sommer kan danskerne blandt andet møde projektet på Copenhagen Photo Festival.

Timbuktu Prisen vil blive overrakt ved et åbent og gratis arrangement 22. august i København. Her vil sidste års vindere, Mette Mølgaard Henriksen og Mie Olsen, fremvise deres projekt, mens instruktøren bag den Oscar-nominerede Flugt, Jonas Poher Rasmusen, og Ukraine-korrespondent Thea Pedersen stiller op til debat.

Læs mere om arrangementet i Globalnyts kalender.