Tirsdag 27. september blev fredsaftalen mellem Colombias regering og den væbnede gruppe FARC underskrevet af de to parter. Deltagerne i underskrivningsceremonien var alle klædt i hvidt og der blev smilet og trykket hænder.
Borgerkrigen i landet har varet i mere end 50 år og den har kostet omkring 220.000 mennesker livet. I omegnen af seks millioner er drevet på flugt.
Regeringen og FARC har forhandlet i fire år og satte det sidste punktum i deres aftale 24. august i år
Ikke alle er tilfredse
Men ikke alle colombianerne var tilfredse med aftalen og ved en afstemning søndag skulle det afprøves om befolkningen stod bag regeringen og dens aftale med FARC. En organisation der begyndte som en venstreorienteret oprørsbevægelse men som i de seneste år i stigende grad opererede for at opretholde sin egen eksistens.
En af landets tidligere præsidenter, Alvaro Uribe – der af mange beregnes som en høg – er blandt dem, der bestemt ikke har stået bag regeringen. Han har opfordret til at stemme nej til aftalen. Blandt andet fordi den betød at mange FARC-medlemmer ville få amnesti og at gruppen skulle have 10 medlemmer af landets parlament frem til 2016.
FARC var ikke selv vilde med ideen om en afstemning – måske fordi organisationen anså et nej for plausibelt. Men meningsmålingerne pegede på et ja og regeringen og andre tilhængere var sikre på sejren. Meget få havde forudsagt at afstemningen kunne ende med et ”nej”. Men det gjorde den – lige akkurat.
Blot 50,2 procent stemte nej til aftalen mens 49,8 stemte ja. Det var dog kun knap fire ud af 10 vælgere, der deltog i afstemningen.
Uvis fremtid
Uribe står for en hård linje mod FARC og fremstår nu som en slags vinder af afstemningen. Hvordan ”sejren” skal udmøntes og hvad den i det hele taget kommer til at betyde, er meget uklart.
Flere internationale medier har sammenlignet det overraskende resultat med resultatet af den britiske afstemning om tilhørsforholdet, der som bekendt endte med at et flertal stemte for at landet skal forlade EU – det såkaldte Brexit.
Præsident Juan Manuel Santos har erkendt nederlaget men samtidig sagt, at fredsprocessen vil fortsætte. Han har satset al sin politiske kapital på fredsaftalen og det er uvist, hvilke konsekvenser han vil drage efter nederlaget.
Både regeringen og FARC har dog sagt, at de vil arbejde videre for at holde freden og genoptage forhandlingerne.
FARC har offentligt undskyldt for overgreb og forbrydelser som grupper har udført og flere af organisationens 6.000 soldater har allerede afleveret deres våben.