Gå til hovedindhold

Mobile menu

BBC: Hundreder af IS-krigere fik lov at slippe fra Raqqa

En hemmelig aftale betød, at hundredvis af krigere, der har kæmpet for Islamisk Stat i den yderliggående bevægelses ”hovedstad” i det selvudråbte kalifat, har fået lov at slippe ud af byen sammen med deres familier og dermed undgå straf, skriver britiske BBC.
SDF-styrker efter befrielsen af Raqqa.

SDF-styrker efter befrielsen af Raqqa.

VOA (arkiv/wikimedia/CC)

Efter fire måneders voldsomme kampe om kontrollen med den syriske storby Raqqa faldt den vigtige Islamisk Stat-bastion for få uger siden.

Men hundredvis af krigere, som burde være retsforfulgt for krigsforbrydelser, fik lov at slippe ud af byen sammen med deres familier takket være en aftale indgået med lokale embedsmænd. Det rapporterer den britiske tv-station BBC mandag.

BBC har fået indblik i aftalen, der tilsyneladende er kommet i stand for at lette de i forvejen massive blodsudgydelser. Mange hundreder arabiske, kurdiske og øvrige krigere var blevet dræbt i kampene mod de ekstreme islamister, og lokale embedsmænd besluttede at give IS-krigerne en udvej.

Hverken USA eller den britisk-ledede koalition ville på det tidspunkt erkende, at de kendte til aftalen, skriver BBC.

Tv-stationen har talt med nogle af de lastbilchauffører, der – ifølge dem selv - blev narret til at køre ind i Raqqa og hente IS-krigerne ud. De fortæller, at de ikke på forhånd vidste, hvem de skulle transportere ud af byen.

”Så snart vi kom ind, så vi IS-krigere med deres våben og selvmordsbælter på. De gjorde vores lastbiler til lureminer. Hvis noget gik galt med aftalen, ville de bombe hele konvojen. Selv deres børn og kvinder havde selvmordsbælter på,” fortæller en af lastbilchaufførerne til BBC.

Læs hele artiklen her