Danmarks største festival for dokumentarfilm Cph:Dox, som åbner 12. marts, har som vanligt et stort internationalt islæt. Festivalen har netop offentliggjort årets fulde program, og her tegner der sig et billede af et særligt fokus på menneskerettigheder, geopolitik, territoriale konflikter og ikke mindst situationen i Israel og Palæstina.
“Siden 7. oktober har spørgsmålet om Palæstina og Israel delt vandene i højere grad end nogensinde før. Derfor har vi i år udvalgt en række film, der forholder sig til Israel og Palæstina, og de bliver alle fulgt op af nuancerede samtaler og debatarrangementer,” lyder det fra festivalens kunstneriske direktør, Niklas Engstrøm.
Cph:Dox har syv film om Palæstina-Israel på programmet. I en af dem, ‘I Shall Not Hate’, der har verdenspremiere på festivalen, følger man den palæstinensiske fødselslæge og Nobelpris-nominerede forfatter, Izzeldin Abuelaish, der arbejder for forsoning og tilgivelse mellem palæstinensere og israelere. I 2009 mistede han sine tre døtre i et israelsk bombeangreb i Gaza, og siden da har han kæmpet for at få Israel til at tage ansvar for landets krigshandlinger. Izzeldin Abuelaish deltager selv i festivalen.
En anden hovedperson, som man kan møde på festivalen er den amerikanske jødiske aktivist Simone Zimmerman, som voksede op som radikal zionist. Men efter et besøg på Vestbredden, hvor jødiske bosættere indtager mere og mere territorium, ændrede hun opfattelse af situationen. Hun er hovedperson i filmen ‘Israelism’.
De øvrige film om Palæstina og Israel er det dansk-palæstinensiske kunstnerpar Larissa Sansour og Søren Linds ‘Familiar Phantoms’, der ligesom Jonathan Schaller & Philipp Schaeffers ‘Silent Night’ har verdenspremiere i København. Derudover er der Lina Soualems ‘Bye Bye Tiberias’, Yvann Yagchis ‘There Was Nothing Here Before’ og ikke mindst ‘No Other Land’. Sidstnævnte er instrueret af et palæstinensisk-israelsk kollektiv og giver et indblik i konsekvenserne af den israelske bosætterpolitik på Vestbredden.
Fokus på en konfliktfyldt verden
Den anspændte og komplicerede situation mellem palæstinenserne og israelerne og omverdenens syn på den har fået festivalen til at sætte et bredere fokus på konflikter rundt omkring i verden.
Ud over Israel og Palæstina zoomer Cph:Dox også ind på Ruslands krig i Ukraine, den ulmende konflikt mellem Kina og Taiwan, den årelange strid mellem Armenien og Aserbajdsjan omkring den lille enklave Nagorno-Karabakh og den langvarige konflikt i Nordirland.
Sidstnævnte tages op i filmen ‘The Flats’, der har verdenspremiere på Cph:Dox og også er nomineret til hovedprisen Dox:Award.
Ny menneskerettighedspris
Festivalens fokus på verdens konflikter er baggrund for et nyt tiltag – stiftelsen af prisen Human:Rights Award, som man har lanceret i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder. Der er indstillet ti film til prisen, som byder på fem verdenspremierer, en enkelt europæisk premiere og fire internationale premierer.
Samarbejdet med Institut for Menneskerettigheder involverer også en række events og debatter, som kredser om alt det, vi alle bør have ret til på tværs af kulturer og grænser.
Og når Cph:Dox åbner samfundsscenen Society:Cinema i Politikens Hus 15. marts, kan man også opleve fotoudstillingen ‘Vendepunkter: 75 år med menneskerettigheder’. Udstillingen kan opleves fra 15.-17. marts.
Festivalen løber fra 13. til 24. marts og kan på trods af sit navn opleves i en lang række byer i hele landet – og fra 22. til 31. marts online på på festivalens streamingtjeneste paradox.dk.
Se resten af Cph:dox’s program her.