Fremtidens partnerskaber med organisationer i syd er måske på vej ind i en ny fase. I hvert tilfælde sker der noget hos den danske organisation Mission Afrika, der nu vil prøve at drage nytte af sin afrikanske partner Procmuras (The Programme for Christian-Muslim Relations in Africa) viden i deres eget arbejde i Danmark.
”Procmura har en masse at kunne give i vores land og i vores situation”, siger Mission Afrikas generalsekretær Peter Fischer-Nielsen.
Den afrikanske organisation har en meget lang erfaring med samarbejde mellem kristne og muslimske grupper i mange afrikanske lande. Det er en erfaring, som kan bruges i Danmark, mener Peter Fischer-Nielsen:
”Det at denne her organisation opstod i 1959, lang tid før vi overhovedet nærmest begyndte at forholde os til muslimer i Danmark og den lange erfaring som de har med samtalen og dialogen og relationerne, der er der bare så meget vi kan hente ind i vores verden her i DK.”
Identitet er vigtigt
Peter Fischer-Nielsen peger på, at opbygningen af relationer og kendskab til hinanden er noget, som vi kan lære vigtigheden af gennem Procmuras arbejde.
”Procmura har en god pointe i, at en forudsætning for dialog er faktisk relationer. Hvis der er en eller anden krise mellem muslimer og kristne, kan man ikke bare begynde at snakke sammen, men hvis der har været nogle relationer bygget op på forhånd, bliver det muligt også at tale sammen om problemerne, når de opstår.”
En anden besked fra Procmura er, at kristne danskere ikke behøver at nedtone deres egen religion i mødet med muslimer. Peter Fischer-Nielsen uddyber Procmuras besked til Mission Afrika:
”Det at I har en kristen ballast, en kirkelig baggrund, er faktisk en styrke ind i samtalen, noget der kan inspirere jer ind i samtalen med muslimerne. Det handler ikke om at lægge sin egen identitet eller kultur til side, men det handler om at være stærk på den og også møde den anden part med åbenhed.”
Den besked er vigtig for os i Danmark, mener Peter Fischer-Nielsen, fordi der er behov for en mellemposition i den stærkt polariserede debat i Danmark.
Mission Afrika vil gerne arbejde mere med det tværkulturelle arbejde og mødet mellem religioner i Danmark og har skrevet det ind som et fokusmål i sin Vision 2020, der blev vedtaget d. 11. september.
Samtidig er lederen af Procmura, præsten Johnson Mbillah, i disse dage i Danmark for at fortælle om erfaringerne fra Afrika.
Læs mere: Afrikanske kristne og muslimer samarbejder om fred og miljøvenlig udvikling (17.09.2015)
Uddan imamer lokalt
Johnson Mbillah giver gerne et råd til europæerne om, hvordan vi kan gribe modtagelsen af flygtninge og indvandrere an. Han mener, at vi skal fokusere på langtidsplanlægning og religionens rolle. At hente imamer til Europa kan være i orden til en start men ikke holdbart i længden, mener Johnson Mbillah.
”Imamen, som vi henter fra et andet land, vil bare holde fast i det, der eksisterer i oprindelseslandet. Det betyder, at den åbenhed, som samfundet behøver, ikke er der”, siger han.
Johnson Mbillah mener, at vejen frem er skoler for imamer i Europa.
”De, der forstår den europæiske kultur, de nedarvede kristne kulturer, vil også være i stand til at hjælpe dem, der kommer ind.”
På den måde opfordrer han til at gå et skridt videre end vi hidtil har gjort i Danmark. Man kan studere islam på Københavns Universitet, men der findes ikke en egentlig uddannelse for imamer i Danmark.