Den nye SRSF-regering tilslutter sig nu tidl. udviklingsminister Søren Pinds (V) beslutning om at nedtrappe og til sidst lukke for den mangeårige danske udviklingsbistand til to fattige afrikanske lande, nemlig Benin i Vestafrika og Zambia i det sydlige Afrika.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet mandag.
Heri meddeles det, at de “danske ambassader i Benin og Zambia lukkes i 2014. Lukningerne er en konsekvens af, at der i starten af 2011 (under VK-regeringen, red.) blev truffet beslutning om at udfase bistanden i de to lande i løbet af perioden 2011-2013”.
Til gengæld åbnes der et repræsentations- og programkontor i Libyens hovedstad, Tripoli, som skal bestyre nye danske bistandsaktiviteter i det relativt velstående nordafrikanske olieland.
Der kommer også et programkontor i Burma, hvortil udviklingsminister Christian Friis Bach (R) lovede at fordoble den danske bistand til 100 mio. kr. i 2012 i forbindelse med sit nylige besøg i den fattige asiatiske nation.
Slut på et dansk bistandskapitel
Lukningen i Zambia kommer efter årtier med dansk bistand til det sydafrikanske kobberland, som p.t. oplever stor økonomisk vækst.
Zambia fik status som programsamarbejdsland i 1992, men Danmark har ydet bistand helt siden 1966, først og fremmest i form af datidens rentefrie statslån til danske leverancer, hvortil kommer personelbistand, især et større antal u-landsfrivillige fra Mellemfolkeligt Samvirke.
Benin har længe være hyldet som et “demokratisk fyrtårn” i en kaotisk del af Afrika. Det relativt lille, langstrakte land mellem Togo i vest og den store nabo, Nigeria, i øst, opnåede status som programsamarbejdspart-ner for dansk bistand i 1992, men bistanden går tilbage til 1969, da den især drejede sig om el- og vandforsyningsprojekter.
Både Zambia og Benin er lavindkomstlande i modsætning til Libyen. I et fælles debatindlæg mandag i Berlingske gør udenrigsminister Villy Søvndal (SF), udviklingsminister Christian Friis Bach og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) dog opmærksom på, at “der ….ikke er behov for at anvende danske bistandspenge til at finansiere Libyens genopbygning”.
Man vil alene sætte ind med punktindsatser for at sikre det nye demokrati og ytringsfriheden via midler fra det særlige Arabiske Initiativ. Det nye repræsentations- og programkontor i Tripoli vil således have fokus på “at støtte demokratisk udvikling, menneskerettighedsdialog samt at fremme muligt erhvervssamarbejde med Libyen”.
Også Mellemamerika rammes. Herom hedder det i pressemeddelelsen:
“Der blev i 2010 truffet beslutning (af VK-regeringen, red.) om at lukke ambassaden i Managua, når bistanden til Nicaragua var udfaset. Der er nu sat dato for lukningen, som for publikum finder sted 1. juli 2012”.
Samtidig vil Danmark med udgangen af juli 2012 lukke ambassaden i Irak, da udfasning af det danske bilaterale engagement er ved at være tilendebragt. Den nuværende danske ambassadør i Irak vil fortsætte som rejsende ambassadør til Irak.
Villy Søvndal siger:
– Danmark har spillet en vigtig rolle i det arabiske forår. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi åbner et dansk repræsentationskontor i Libyen. Ligeledes er der en spændende udvikling i Burma, som vi fra dansk side gerne vil støtte op om med åbning af et programkontor i Yangon.
– Samtidig skal Udenrigsministeriet ligesom andre ministerier bidrage til regeringens indsats for at genoprette balancen på de offentlige finanser og sikre fortsat tillid til dansk økonomi internationalt. Vi har derfor valgt at lukke tre ambassader, hvor vore bilaterale indsatser i forvejen er under aftrapning.
I dag har Sverige 88 ambassader i udlandet, Norge 85, mens Danmark med lukningerne af ambassaderne i Irak, Zambia, Benin og Nicaragua kommer ned på 72 i 2014. Danmark er dermed langt efter de nordiske søsterlande.