Danmark suspenderer bistand til Ugandas regering

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Den omfattende svindelaffære med bistandsmidler i det østafrikanske land har fået udviklingsministeren til at suspendere alle overførsler til Ugandas regeringsapparat.

Det vil sige, at der er lukket for den bistand, som gives som budgetstøtte til vand og sanitet og til genopbygning af distriktsveje i de fattigste distrikter i det nordlige Uganda.

Til gengæld undtages bistand, der gives til semi-autonome regeringsinstitutioner inden for retsvæsenet, good governance og menneskerettigheder, hvor midlerne overføres direkte til institutionerne.

Den danske beslutning er taget i konsultation med de øvrige involverede donorer – Norge, Sverige, Irland og Storbritannien.

Ugandas regering vil atter kunne få bistandskroner, når Danmark føler sig overbevist om, at der både er taget forholdsregler, så noget lignende ikke kan ske igen, og de involverede er draget til ansvar for kriminelle handlinger.

Det er ikke første gang, Danmark lukker for midler til Uganda. Al bistand til sektorbudgetter blev standset i 2001 i protest mod, hvad der fra dansk side blev kaldt Ugandas invasion i Congo.

Uganda fik meddelelse om suspenderingen af de bl.a. danske midler på et møde, som de berørte landes ambassadører havde i Kampala med premierminister Amama Mbabazi om de millioner, som embedsmænd i Ugandas statsministerium har stjålet eller på anden vis misbrugt.

Den danske ambassadør i Kampala, Dan Frederiksen, og hans kolleger fra Irland, Norge og Sverige drøftede på mødet den rapport fra Ugandas rigsrevisionen, der afslørede svindelaffæren, med premierministeren, og en række spørgsmål til rapporten vil desuden blive skriftligt besvaret.

Rapporten afslører omfattende uregelmæssigheder og svindel med omkring halvdelen af en samlet støtte på omkring 150 mio. kr. til den ugandiske regerings plan for genopbygning af det fattige Norduganda.

Den danske andel er 10 mio.kr., hvoraf halvdelen menes svindlet væk.

Premierministeren beklagede på mødet dybt det skete og forsikrede, at pengene vil blive refunderet.

17 embedsmænd ”sendt hjem”

På et efterfølgende pressemøde sagde han ifølge New Vision: “We regret that this happened. As a country and Government, we are sorry it happened. It was obviously a criminal act. The theft was massive. We regret. It is a pity.”

Preminierministeren, der ikke selv vil påtage sig ansvaret for ikke at have opdaget, hvad han kalder “massive theft” sagde videre på pressemødet, at 10 embedsmænd i statsministeriet er sendt hjem sammen med seks fra finansministeriet og en enkelt højtstående embedsmand i Bank og Uganda.

Departementschefen i statsministeriet, Pius Bigirimana ,der har været nævnt hyppigt i forbindelse med svindlen, har ifølge Mbabazi ikke haft noget at gøre med tyveriet.

Premierministeren bebudede på pressemødet, at regeringen vil tage alle nødvendige forholdsregler for at finde de ansvarlige og slå hårdt ned på korruption:

“We are going to look at the entire system to stop this from happening again. Our net is going to be extensive. We are going to turn everything upside down. There was high-level collusion between Bank of Uganda, Finance and OPM. This government is determined to clampdown on corruption. This is the beginning of the cleanup.”

Nej til svindel

Da svindlen med bistanden til genopbygning af de nordlige områder og Karamoja blev afsløret rapporten fra Ugandas rigsrevision var Christian Friis Bach helt klar i mælet:

”Det er meget enkelt: Danmark har nul-tolerance i forhold til svindel med bistandsmidler. På baggrund af de foreløbige oplysninger har vi over for de ugandiske myndigheder understreget, at vi ikke på nogen måde vil acceptere, at danske skattekroner bliver misbrugt”.

“Da der ikke kun er danske midler involveret, har jeg taget initiativ til, at vi i samlet flok med Norge, Sverige, Irland og Storbritannien over for Ugandas regering formelt understreger alvoren og de mulige konsekvenser for vores udviklingssamarbejde.”

”Der er sat et arbejde i gang for at undersøge omfanget af uregelmæssighederne, så gentagelser bliver forhindret. Når vi har et klart billede af, hvad der præcist er foregået, vil vi tage stilling til, hvilke mulige konsekvenser, det skal få”.

Læs også
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/28-10-12/ugandas-presse-gik-i-haserne-p-regnskabschefen
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-10-12/uganda-s-dan-stjal-embedsm-ndene-fra-de-fattige
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/25-10-12/ugandas-rigsrevision-afd-kker-stor-svindel-med-bis

Uganda 50 år
U-landsnyts Uganda-tema er nu slut. I mere end 20 artikler og analyser markerede en række fremtrædende ugandere og danske specialister på området Ugandas 50 års uafhængighed. Uganda-dækningen fortsætter naturligvis, men daglige artikler bliver det ikke til. Uganda 50 år – temaets artikler kan findes ved tryk på menuknappen TEMA.