Dansk hjælp til over en million somaliere i nød

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) afsætter 60 mio. kr. til nødhjælp i og omkring Somalia, der er ramt af fødevarekrise. Det bringer de samlede danske humanitære bidrag op på 133 mio. kr. i år og sker lige inden en international konference i Københvn om Somalias fremtid. 

Den humanitære situation i Somalia er i forværret betydeligt i årets løb. Især fødevaremanglen er kritisk, og antallet af personer med akut behov for livreddende fødevarehjælp er steget med 20 pct. i år og nu oppe på en million, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse søndag.

Forværringen skyldes fortsat konflikt flere steder i det plagede land på Afrikas Horn og ekstreme klimatiske forhold.

Begge dele har ført til mangel på mad og kraftigt stigende fødevarepriser, hvilket har ført samt til til yderligere fordrivelser.

Omkring 1,1 million lever som fordrevne i selve Somalia og har mest akut brug for fødevarehjælp. Derudover lever omkring 1 million somaliere som flygtninge i nabolandene Kenya, Etiopien og Yemen, hvor fødevaresituationen også er ekstremt kritisk.

Solidarisk pligt og egeninteresse

Mogens Jensen besøgte selv Somalia i august. Han siger: :

”Over 1 million i Somalia har akut behov for fødevarehjælp, og over 2,1 millioner har brug for hjælp for ikke at falde tilbage i et akut fødevarebehov. Dertil kommer alt for mange fejlernærede børn, som har brug for vores hjælp for at overleve.”

”I mere end to årtier har somalierne været plaget af borgerkrig, ekstremisme, undertrykkelse og tilbagevendende hungersnød. Nabolandene og resten af verden har mærket konsekvenserne i form af pirateri, gidseltagning, store flygtningestrømme og terrorisme”.

“Vi har udover vores solidariske pligt en stærk interesse i at hjælpe Somalia på fode. Derfor ser jeg også frem til konferencen senere på ugen. Jeg håber, at Danmark her kan yde et vigtigt bidrag til at fremme fred og stabilitet i Somalia, både for den somaliske befolkning, for nabolande som Kenya og Etiopien og for vores egen skyld”.

Danmark er sammen med Somalia og FN vært for et stort internationalt ministermøde om Somalia den 19.-20. november i København.

Fødevarekrisen og den forværrede humanitære situation vil være et centralt emne på konferencen. Mere i U-landnyt.dks kalender på http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/stor-konference-i-k-benhavn-om-somalia 

Pengene går til FNs indsats i Somalia

Af de nye penge går 35 mio. kr. til FN’s humanitære Landefond for Somalia administreret af FN’s nødhjælpsorganisation (OCHA), der koordinerer indsatser gennem lokale NGO’er og internationale organisationer, hvor behovene er størst.

De resterende 25 mio. kr. går til Verdensfødevareprogrammet (WFP’s) indsats for fødevaresikkerhed og uddeling af madrationer i Somalia og regionalt. Behovene er massive og krisen underfinansieret.

WFP har derfor netop meddelt, at de frem til slutningen af januar 2015 er nødt til at reducere fødevarerationerne i flygtningelejrene i Kenya med 50 pct. – se telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-11-14/fn-mangler-penge-halverer-maden-til-500000-flygtni