Dansk kampagne kræver politikere løsladt i Swaziland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

Der er pres på styret i det lille kongerige Swaziland i det sydlige Afrika for at løslade to fængslede politikere fra oppositionen. Organisationen Afrika Kontakt står bag international underskriftsindsamling for at få de to fri.

Mange fagforeninger, politikere og enkeltpersoner fra hele verden har støttet den danske solidaritetsforening Afrika Kontakts og Enhedslistens kampagne og krav om løsladelse af demokratiforkæmperne Mario Masuku og Maxwell Dlamini fra det lille enevældige monarki Swaziland.

I Danmark har blandt andet 3F, Frit Forum, flere folketingsmedlemmer og repræsentanter fra Enhedslisten og Socialdemokraterne, samt et væld af journalister, studerende og andre privatpersoner skrevet under på kampagnens protestmail.

Det sydafrikanske regeringsparti ANC, som også har underskrevet erklæringen, skrev i en udtalelse for nyligt, at de opfordrede regimet i Swaziland til at ”løslade Mario Masuku og alle andre politiske fanger i Swaziland”, og sidste år diskuterede den danske ambassadør i landet Mario Masuku’s retssag med Swazilands konge og udenrigsminister, på opfordring af Afrika Kontakt og Enhedslisten.

Mario og Danmark

Mario Masuku er præsident for People’s United Democratic Movement (PUDEMO), et parti som kæmper med fredelige midler for demokrati og social retfærdighed, i et land hvor to tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen.

PUDEMO og Mario Masuku har tætte bånd med Danmark. Repræsentanter for partiet har besøgt Danmark mange gange, og Masuku selv var i Danmark to gange i 2013, inviteret af henholdsvis Institut for Flerpartisamarbejde og Enhedslisten, som PUDEMO har et projektsamarbejde med.

Han mødtes under besøgene blandt andet med folketingets formand Mogens Lykketoft og flere danske borgmestre, og besøgte Gladsaxe Kommune for at følge afholdelsen af det danske kommunalvalg.

Et koldt fængselsgulv

Men selv om støtten fra Danmark og resten af verden varmer Mario Masukus hjerte, må han stadigvæk sove på et koldt fængselsgulv hver nat i sin celle i Zakhele Remand Centre.

Han er nemlig anklaget i henhold til Swazilands berygtede antiterrorlov, som Amnesty International har kaldt ”dybt undertrykkende”, for at have råbt ”viva PUDEMO” 1. maj, og politiske fanger behandles være end mordere i Swaziland.

Mario Masuku er 63 år gammel, og har både gigt og sukkersyge.

Ifølge PUDEMOs generalsekretær, Mlungisi Makhanya, som selv er anklaget under antiterrorloven for at have båret en PUDEMO-T-shirt, har Masuku desuden fået en livstruende infektion i hans venstre fod, som er yderst behandlingskrævende.

Alligevel er han blevet nægtet kaution to gange.

”Fængslet er mit andet hjem”

Mario Masuku har været anklaget for alle mulige ting siden han var med til at stifte PUDEMO i 1983, og fængslet så mange gange, at han ofte omtaler fængslet som sit andet hjem.

Han sad blandt andet fængslet i 340 dage i 2009, anklaget for terrorisme. Her varede retssagen dog kun nogle få timer, da den endeligt kom for en dommer, hvorefter Mario Masuku blev frifundet og løsladt.

Mario Masuku og Maxwell Dlamini skal i retten næste gang den 5. februar.

Du kan skrive under og kræve Mario Masuku og generalsekretæren for PUDEMOs ungdomsafdeling SWAYOCO, Maxwell Dlamini, her:  http://afrika.dk/indhold/free-mario-masuku-and-maxwell-dlamini