Dansk menneskerettighedsekspert annoncerer (delvist) stop

Morten Kjærum.


Foto: Mikael Ohlsson/Raoul Wallenberg Institute
Laurits Holdt

23. maj 2023

Morten Kjærum, direktør for Raoul Wallenberg Institute for Human Rights and Humanitarian Law i Lund, Sverige, annoncerer, at han vil stoppe efter 32 år med topposter.

Den 66-årige jurist har stået i spidsen for instituttet i otte år. Før det var direktør for EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder i syv år og Institut for menneskerettigheder i 17 år.

På LinkedIn skriver han: ”Det har været en fascinerende rejse at starte opbygningen af en national institution i Danmark i 1990’erne, hvor menneskerettigheder og demokrati blev fremmet på tværs af alle kontinenter. I 2008 gik jeg videre til at oprette EU’s første menneskerettighedsinstitution og undersøgte mulighederne for et nyt menneskerettighedsorgan. I løbet af de sidste otte år har vi hos RWI haft travlt med at tilpasse denne veletablerede institution, så den passer til det stadig mere udfordrende globale miljø for menneskerettigheder.”

”Gennem disse år har jeg haft det særlige privilegium at samarbejde med kreative, dedikerede og kloge kolleger både i organisationerne, i bestyrelserne og i partnerinstitutionerne. Det har været enormt givende, forfriskende og inspirerende.”

Han forlader dog ikke instituttet lige med det samme. Han venter til en ny direktør er på plads, og han skriver, at han forventer at det bliver i begyndelsen af 2024. Derefter vil han foresætte som adjungeret professor ved instituttet og ved Aalborg Universitet.