Dansk NGO: Indflydelsesrige somaliere øger pres på kidnappere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Indflydelsesrige somaliere har slået sig sammen for i fællesskab at sikre løsladelsen af de to nødhjælpsarbejdere fra Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling, der er bortført i Somalia.

Gruppen vil maksimere det pres, der ligger på kidnapperne for at frigive gidslerne sikkert og betingelsesløst.

Det skriver Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse onsdag.

Den 11 mand store gruppe repræsenterer ældreråd, klaner og politikere fra Adado i det centrale Somalia. Gruppen vil via politisk og folkeligt pres sikre en fredelig og betingelsesløs frigivelse af amerikanske Jessica Buchanan og danske Poul Hagen Thisted.

De to nødhjælps- arbejdere fra Dansk Flygtningehjælp blev taget som gidsler i Somalia den 25. oktober.

”Støtten fra det somaliske samfund er altafgørende for en sikker frigivelse af Jessica og Poul. Den nyetablerede gruppe i Adado og en lignende gruppe i Galkayo repræsenterer et bredt udsnit af de klaner og andre indflydelsesrige strukturer, der er i den del af Somalia, hvor Jessica og Poul menes at være. Vi er derfor rigtigt glade for, at gruppen nu maksimerer indsatsen for at få Poul og Jessica fri,” siger Ann Mary Olsen, chef for Dansk Flygtningehjælps Internationale afdeling.

Gruppen lægger op til et øget og koordineret samarbejde på lokalt og regionalt plan, samt koordinere nye store demonstrationer i området.

Samtidig opfordrer gruppen lokalbefolkningen til at videregive alle oplysninger om kidnapperne samt sprede informationer om de negative konsekvenser, det har at kidnappe humanitære nødhjælpsarbejdere.

32-årige Jessica Buchanan og 60-årige Poul Hagen Thisted blev kidnappet af bevæbnede mænd, da de kørte gennem Galkayo i det centrale Somalia.

De to medarbejdere ved Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling var i området for at monitorere den humanitære indsats i regionen.

”Jeg har fået at vide, at der har været kontakt til Poul og Jessica, og kan derfor fortælle, at de begge omstændighederne taget i betragtning har det godt,” fortæller Ann Mary Olsen, der er taknemmelig for den massive opbakning fra alle dele af det somaliske samfund.

”Poul og Jessica er dedikerede humanitære nødhjælpsarbejdere, der er taget til Somalia for at hjælpe den hårdt trængte befolkning. Det er vores besked til de mange somaliere, vi samarbejder med, for at mobilisere støtte i det centrale Somalia. De kriminelle skal vide, at kidnapning af humanitære nødhjælpsarbejdere er helt uacceptabelt og en forhindring for det humanitære arbejde. En betingelsesløs frigivelse er en forudsætning for, at internationale humanitære organisationer fortsat vil kunne yde en maksimal indsats for den nødlidende befolkning i området.”

Dansk Flygtningehjælp og minerydningsafdelingen Danish Deming Group hjælper op mod 450.000 mennesker på Afrikas Horn, en region der er kendt for at være svær for nødhjælpsorganisationer at arbejde i på grund af årtier med væbnede konflikter og komplekse magtstrukturer.