Dansk organisation modtager international sundhedspris

Fra venstre: Dr. Mohamed El Sahili, Medland Hospital; professor Mufinda, vicesundhedsminister, Angola; Mary Akangbe, grundlægger af Zenith Global Health; Felix Mutati, minister for teknologi og videnskab, Zambia; Ada Mwangola, direktør for Kenya Vision 2030; Shawn Muntanga, fungerende landekoordinator, Ubumi Prisons Initiative; Dr. George Magwende, sundhedsminister, Zambia; ukendt navn. Forrest: Dr. Chisala


Foto: Zenith Global Health
Laurits Holdt

3. maj 2022

Den danske organisation Ubumi Prisons Initiative blev den 23. april hædret for sit arbejde for at skabe bedre sundhed i Zambias fængsler. Sammen med sin partner Prisoners Future Foundation (PFF) blev den tildelt en pris fra den britiske organisation Zenith Global Health i kategorien ’Health and Social Care’.

Partnerskabet vandt prisen for at ‘have gone beyond the call of duty to offer not just high levels of healthcare but has also been concerned with the social implications especially in disadvantaged groups’. Helt konkret vandt partnerskabet på baggrund af deres arbejde med Ubumi-modellen i Zambias fængsler, fortæller organisationen i en pressemeddelelse.

Ubumi-modellen

Ubumi-modellen fandt sin begyndelse for mere end ti år siden, hvor Anne Egelund, grundlæggeren af Ubumi Prisons Initiative, var i Zambia som led i feltarbejdet for hendes Ph.d-afhandling. Her blev hun berørt ved synet af fangerne, hvor mange levede i den yderste nød. En dag løb hun tilfældigt ind i en mand ved navn Morris. Anne Egelund fortæller:

”Morris gik rundt uden andet end bukser på, og man kunne se hvert et ribben på manden. Jeg spurgte ham, hvordan han havde det og hvad problemet var. Morris fortalte, at han havde AIDS og selvom han kunne få medicin, så kunne han ikke optage medicinen, fordi han ikke fik tilstrækkelig ernæring.”

Organisationen fortæller videre:

Maden i Zambias fængsler er så dårlig, at man ikke kan overleve på den over tid. Til morgen får man en skål ris og til sen frokost/tidlig aftensmad får man majsgrød med bønner. Sådan er det hver dag. For patienter med alvorlig sygdom er det en helt konkret trussel mod deres liv. Da Anne så dette med egne øjne rystede det hende, og hun satte gang i en undersøgelse af, hvor mange egentlig havde brug for hjælp. Det viste sig, at nok havde alle indsatte brug for en bedre ernæring, men der var i hvert fald 100 mennesker, som var yderst sårbare.

Hun satte sig sammen med en ressourcestærk indsat, som gerne ville hjælpe og sammen udviklede de Ubumi-modellen. Modellen går ud på, at de lidt mere ressourcestærke indsatte hjælper de svageste på den ene eller den anden måde. Helt konkret og i forhold til de alvorligt syge patienter udviklede de en model, som handlede om at de stærkere indsatte havde forskellige roller: De kunne agere gartnere i grøntsagshaver til gavn for de syge, kokke, som lavede mad, sygeplejere, som plejede de syge eller rengøringsfolk som sikrede basal hygiejne. Anne forhandlede med fængselsledelsen, som bakkede op om projektet.

Allerede første år faldt antallet af dødsfald med 50 procent, skriver organisationen. Den fortæller videre, at reduktionen i dødsfald de seneste to år har ligget på 90 procent sammenlignet med de første år af projektet. Modellen er nu udbredt til syv fængsler i Zambia og når dermed cirka 30 procent af de indsatte i Zambias fængsler.

Partnerskabet og økonomien

Ubumi Prisons Initiative arbejder sammen med den zambiske organisation Prisoners Future Foundation, og har støttet den til at implementere modellen i tre ud af de syv fængsler de seneste fire år. Prisen gik til det partnerskab for deres store forpligtelse på en af de mest udsatte og usynlige grupper i samfundet. Organisationen Ubumi Prisons Initiative lykkedes på baggrund af modellen at modtage betydelige midler fra det Obelske Familiefond, som dog siden har stoppet med at støtte Afrika. Midlerne betød dog en helt afgørende forskel for Ubumi, som kunne begynde at bygge både en organisation op og virkelig kunne udvide og gøre en forskel. For nuværende er CISU – Civilsamfund i Udvikling – en meget vigtig økonomisk støtte.

Prisen blev modtaget af PFF og den fungerende leder for kontoret i Zambia, Shawn Muntanga den 23. april 2022.

Anne Egelund udtaler:

”Det betyder rigtig meget at modtage denne anerkendelse. Det skal ikke være en hemmelighed at både civilsamfundsarbejde i små organisationer er svært at finansiere, og samtidig er fængselsarbejde altid meget udfordrende. Det kræver virkelig en meget dyb forpligtelse på målgrupperne. Derfor er helt specielt at modtage en sådan anerkendelse. Det giver rygstød til at kæmpe videre.”