Dansk støtte til flygtninge i Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En ny bevilling på 3,5 mio. kr. gennem Røde Kors skal gå til at sende en akut “base camp” til hjælpearbejdere afsted til det hårdt ramte Sydsudan, fremgår det af en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.

Kampe mellem regeringsstyrker og oprørere i South Kordofan og Blue Nile-regionerne i Sudan har siden april sendt yderligere 70.000 mennesker på flugt over den nye grænse til Sydsudan.

Det er langt flere flygtninge end oprindelig forventet af FN, og de internationale humanitære organisationer arbejder på højtryk for at hjælpe de mange flygtninge.

Lejrene ligger i afsides områder, som det er yderst vanskeligt at nå ud til, og det er bl.a. svært at skaffe tilstrækkeligt med vand og fødevarer til de mange flygtninge.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) siger:

“De danske penge skal bidrage til, at Internationalt Røde Kors etable-rer en såkaldt base camp i Batil Lejren i Upper Nile”.

“Lejren med plads til 40 medarbej-dere sendes af sted til Sydsudan hurtigst muligt for at afhjælpe den forfærdelige situation. Den skulle gerne være på plads allerede i løbet af en uges tid.”

Han fortsætter: “15 procent af børnene i flygtningelejrene lider af meget alvorlig underernæring, dødeligheden er høj og det understreger behovet for øjeblikkelig handlen.”

“Trods fremskridt i forhandlingerne mellem Sudan og Sydsudan er der fortsat kampe mellem regeringsstyrker og oprørere i grænseområderne. Den store tilstrømning af flygtninge til Sydsudan er en stor udfordring for de humanitære organisationer”.

“Det er en enorm opgave at modtage næsten 70.000 nye flygtninge i løbet af kun fire måneder i et område, hvor det på grund af regntiden og dårlig infrastruktur er nødvendigt at flyve meget af hjælpen ind, slutter”, slutter Friis Bach.

Sygdomme og underernæring florerer

Ifølge FN’s Flygtninge Højkommissariat, UNHCR, er der nu ca. 60.000 flygtninge i tre lejre i Unity State, og yderligere 110.000 i fire lejre i Upper Nile State. Alle lejrene ligger tæt på grænsen til Sudan.

Sundhedstilstanden i flygtningelejrene er meget dårlig på grund af malaria, luftvejssygdomme og maveinfektioner, og især de nyankomne børn er stærkt underernærede.

I Batil lejren i Upper Nile State, som huser 34.000 flygtninge udtaler UNHCR, at børnedødeligheden er alarmerende høj, og at næsten 40 procent af børn under 5 lider af akut underernæring. Det er netop her Internationalt Røde Kors nu vil forstærke sit hjælpearbejde.

Røde Kors i Danmark har en særlig samarbejdsaftale med Internationalt Røde Kors, hvor man blandt andet forpligter sig til at kunne støtte med lejr-faciliteter.

Danmark har tidligere på året støttet sundhedsarbejde i lejrene gennem en tilsvarende akut bevilling på 1 mio. kr. gennem Læger Uden Grænser. Såvel Læger uden Grænser som Røde Kors i Danmark har indgået strategiske partnerskabsaftaler med Udenrigsministeriet.

Aftalerne inkluderer fleksible puljer til effektive og hurtige indsatser i akutte kriser af den slags, som vi ser i Sydsudan netop nu.