Dansk-støttet sundhedscenter har hjulpet titusinder i det krigshærgede Centralafrika

en_16-arig_mor_og_hendes_baby
En 16-årig mor og hendes baby. En af de svære graviditeter, som sundhedscentret har taget sig af i 25 år.
Foto: Shifu Ngalla for Mission Afrika
Laurits Holdt

Den 3. oktober er det præcis 25 år siden en sundhedsklinik blev indviet i Den Centralafrikanske Republik med støtte fra Danida under Det Danske Udenrigsministerium. 

“Hvis denne klinik ikke fandtes, ville min stamme nu kunne tælle mig som en af de afdøde i vores landsby,” fortæller Dotoua Salomon, der blev indlagt med mavesmerter, der efterlod ham bevidstløs. 

“Som I kan se, er jeg okay nu. Jeg er gift og har børn. Jeg skylder medarbejderne en stor tak for at have reddet mit liv,” siger han.

Sundhedscentret i Bohong blev etableret af danske missionærer med støtte fra Mission Afrika. Centret viser, at udviklingshjælp nytter – selv under meget svære omstændigheder, lyder det fra organisationen i anledning af årsdagen.

Behandler patienter midt i borgerkrig

Den Centralafrikanske Republik har været hærget af gentagne konflikter og borgerkrige siden 1996. Halvdelen af landets befolkning er internt fordrevne, og i Bohong, hvor centret ligger, er kun en tredjedel af den oprindelige befolkning tilbage.

Da den seneste konflikt blussede op i 2013, og soldater hærgede området, skjulte Sundhedscentrets personale udstyret og medicinen privat og fortsatte med at behandle patienter. Da konflikten sluttede i 2015 var bygningerne intakte, så udstyret kunne sættes tilbage og klinikken fortsætte intakt.

Centret udvides og ledes af lokale

Sundhedscentret har nu har seks sundhedsposter fordelt i de omkringliggende landsbyer. Arbejdet ledes og drives af 20 lokale medarbejdere, der også tager på sygebesøg hos patienter, der er for svage til at komme på klinikken.

Siden indvielsen den 3. oktober 1993 har dedikerede medarbejdere bragt titusindvis børn til verden, udført over 20.000 konsultationer for gravide og vaccineret over 75.000 børn. Der er foretaget i alt 400.000 konsultationer og 40.000 indlæggelser.

Fra overtro til videnskab

Men ikke nok med det. Der er også sket en mentalitetsændring i befolkningen over de 25 år. 

Hvor man før mente, at komplikationer ved graviditet skyldtes uafvendelig trolddom, ved man nu, at børn kan komme sikkert til verden gennem moderne sundhedsviden og ekspertise. 

“Centret giver børn til kvinder. Selv de, hvis livmoder er blevet blokeret af hekseri, har kunnet blive gravide og føde uden nogen problemer,” konstaterer 102-årige Mama Didi Louna, der er Bohongs ældste og mest respekterede kvinde.

Læs mere om Mission Afrika her: https://missionafrika.dk/om-mission-afrika/