Det var en deprimerende og ulykkelig historie, den 57-årige Kim Andersen fortalte på generalforsamlingen i Ubumi Prisons Initiative, der arbejder i Zambia for syge fanger og små børn, der er i fængsel med deres mor.
Han kom hjem til Danmark den 8. april efter halvandet år i zambianske fængsler. Han var syg og kun skind og ben, og han er stadig under behandling på Rigshospitalet i København.
Kim Andersen havde indvilget i at fortælle sin historie, fordi han i Zambia have fået hjælp fra Ubumi og gerne ville oplyse om, hvilke uhyrlige forhold han havde oplevet i zambianske fængsler.
”Når man f.eks. på billeder og film ser, at fangerne går afslappet rundt i fængselsgården er det show. Sådan er virkeligheden ikke. Om dagen blev vi kommanderet ud i gården, hvor vi skulle gå rundt i en lang række, og holdt vi ikke rækken, blev vi slået,” fortæller han.
”Og manglende hygiejne. Det var næsten det værste. Mange blev syge, mange var helt udhungret og mange døde,” fortsætter han.
Han ved den dag i dag ikke, hvorfor han blev anholdt, sad syv måneder i varetægtsfængsel og til slut endte i Lusaka Central Prison, siger han.
Han havde en beskikket forsvarer, men da han blev fremstillet i retten kunne han ikke forstå, hvad der skete, da der ikke blev talt engelsk. Da han blev så syg, at han var døden nær, blev han flyttet til universitetshospitalet i Lusaka, og derfra kom han hjem.
Han havde åbnet sig eget byggefirma i Zambia og mener, at der var nogle, der ville have penge ud af ham.
Kim Andersen, der sammenlagt har tilbragt 11 år i Zambia som bl.a Danida-rådgiver og ansat i dansk helikopterfirma, ved ikke, om han vender tilbage til Zambia. Han udelukker det ikke.
Kim Andersen er ikke ene om at være fængslet uden at være dømt. 30 procent i zambianske fængsler er ikke dømt.
Det er slemt, men…
Ubumi Prisons Initiative blev startet netop fordi forholdene i zambianske fængsler ofte er umenneskelige. Overbelægning, syge fanger, manglende hygiejne og ernæringsfattig mad er karakteristisk.
Men der er lyspunkter. På generalforsamlingen kunne Anne Egelund, formand for Ubumi Prisons Initiativ, give et eksempel på, at en ny fængselsleder havde givet jord til grøntsagsdyrkning uden for fængslet og dermed givet mulighed for bedre mad til de indsatte. Inspireret af Ubumi, der arbejder for bedre sundhed – bl.a. gennem bedre ernæring , bedre hygiejne og uddannelse af fangerne.
Anne Eelund fortalte også om Morris, der har hiv/aids og var ved at dø. Han kunne ikke tage sin medicin, da maden var for dårlig, og han var udhungret. I dag får han ekstra mad af Ubumi og overlever. Ialt får 66 syge fanger ekstra mad af organisationen.
Judith blev også ”reddet” af Ubumi. Hun havde en affære med en gift mand og blev korporligt angrebet af hans kone. I kampens hede bed hun spidsen af konens finger. Konen døde senere, og Judith blev idømt 18 års fængsel for drab. Med advokatbistand blev dommen ændret til tre år, da hun havde handlet i selvforsvar.
En usædvanlig sag, også for Ubumi.
I Danmark har Ubumi fået samarbejde med museet ”Fængslet” i Horsens. Som en første begyndelse er Ubumi repræsenteret på den netop åbnede udstilling.
Med den nylige støtte fra Det Obelske Familiefond på 7,4 millioner over tre år er Ubumi i stand til at udvide sine aktiviteter og satse mere på uddannelse af fanger til selvhjælp, ligesom der nu er etableret en fast stab på fire ansatte, to i Danmark og to i Lusaka.
Ny støtte- app
Vil man støtte Ubumi kan det snart ske på en ny måde. På generalforsamlingen oplystes om en ny gratis app, der lanceres den 1. september.
Det bliver en slags Blå Avis på nettet. Man køber og sælger, men sælger tager ikke selv pengene hjem. De gives til en almennyttig forening efter eget valg. Og selvsagt gerne Ubumi.
Foreninger, der kan komme i betragtning på app’en, skal være medlemmer af ISOBRO, de indsamlingsberettigede organisationers brancheforening.
App’en udvikles med støtte på 1 mio. fra TDC.
Læs mere om Ubumi Prisons Initiative i artiklen Millioner til alvorligt syge og børn i Zambias fængsler (09.05.2016)