Af Kevin Loumann Eienstrand, U-landsnyt.dk
Det kenyanske marked er fyldt med muligheder for danske virksomheder. Korruption og sløvende bureaukrati er en del af hverdagen i landet i Østafrika, men det afholder ikke danske erhvervsfolk fra at investere i og starte projekter.
“Danske iværksættere, små og store virksomheder har den viden, teknologi og de løsninger, der efterspørges i Kenya inden for både bæredygtig energi, miljø, landbrug, fødevarer og internetbaserede løsninger,” sagde handels- og udviklingsminister Mogens Jensen efter at have besøgt Østafrika i august i år.
Inden for det seneste år har både AP Møller Mærsk og Vestas opstartet store projekter i Kenya, og det ser ikke ud til, at urolighederne i landet skræmmer danske virksomheder væk.
I følge Rune Nørgaard, kommunikationschef ved Investeringsfonden for Udviklingslande(IFU) er potentialet i det kenyanske marked ikke til at komme udenom, og han peger på hele den østafrikanske regions økonomiske vækst som en af hovedårsagerne dertil.
Dansk køling til kenyanske fiskere
Seneste skud på stammen af danske virksomheder med følere på det kenyanske marked er nordjyske Kølemadsen, som leverer køleanlæg til fiskeskibe og fiskefabrikker. Kølemadsen har endnu ingen projekter planlagt, men der har været afholdt møder med den danske ambassade i Kenya, mens medejer Jens Madsen ligeledes har været i det østafrikanske land ad flere omgange.
Selvom der stadig er lang vej før den danske kølevirksomhed har noget konkret i sigte, ser Jens Madsen med optimisme mod Kenya.
“Jeg har lidt svært ved at se hvem kunden er lige nu, men der er helt sikkert muligheder i Kenya,” siger han og slår samtidig fast at efterspørgslen er der.
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtalte efter sit seneste besøg i Kenya i august 2014, at Danmarks udviklingsengegament i landet over de sidste 50 år har gjort det muligt for mange danske virksomheder at komme ind på det kenyanske marked.
“Der er opbygget et tæt samarbejde og stærke relationer til myndigheder og enkeltpersoner i kraft af Danidas tilstedeværelse, som danske virksomheder forstår at udnytte,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, og han bakkes op af Rune Nørgaard, kommunikationschef hos IFU, der fortæller om gode erfaringer med at myndighederne overholder de aftaler, der er blevet indgået.
Netop det tætte samarbejde med de kenyanske myndigheder har den danske vindmøllegigant Vestas nydt godt af i forbindelse med opførelsen af en vindmøllepark ved Lake Turkana i Kenya.
“Vi har haft et meget konstruktivt samarbejde med myndighederne i Kenya, hvilket er en nødvendig forudsætning for Vestas engegament,” udtaler Michael Zarin, kommunikations- og mediechef hos Vestas.
Korruption er en del af hverdagen
En af de store udfordringer for danske virksomheder på det kenyanske marked er den evigt tilstedeværende korruption. Det kan være svært at få de rigtige tilladelser uden at “smøre” den rigtige i systemet. Korruptionen er også en af Jens Madsens, medejer af Kølemadsen, bekymringer, når han vurderer mulighederne i Kenya.
“Flere siger at korruption ikke kan undgås, men det skal undgås. Så må vi acceptere den ekstra tid det tager,” siger han.
Hos IFU genkender man billedet af korruptionen som en udfordring for erhvervsdrivende i Kenya. IFU har en nultolerence-politik overfor korruption, og det betyder i følge kommunikationschef Rune Nørgaard, at man kender alt til den ekstra tid det kan tage, at få tilladelser og godkendelser gennem systemet. Han peger dog også på reglerne om ejendomsret som en udfordring, der kan volde problemer.
“Det er ikke som i Danmark, hvor vi har et matrikelregister. Dernede er det ikke altid, de ved, hvem der har rettighederne til jorden,” fortæller Rune Nørgaard.
Også infrastrukturen eller manglen derpå kan gøre det svært, at få et projekt til at køre gnidningsfrit, hvilket Vestas måtte sande på deres eventyr i det østafrikanske. Vindmølleparken ved Lake Turkana er endnu ikke færdig, men udfordringerne løb man allerede ind i fra begyndelsen.
“Infrastrukturen var et problem i Lake Turkana. Søen ligger hundredevis af kilometer fra ordentlige veje,” siger Michael Zarin, kommunikations- og mediechef i Vestas.
Kenyanerne kan sagtens drive virksomhed
Hos Kølemadsen i Hirtshals, har de endnu ikke lagt sat fast på en forretningsmodel, for deres mulige aktiviteter i Kenya, men medejer Jens Madsen vil ikke afvise, at man vil alliere sig med en kenyansk samarbejdspartner, der i så fald kan styre projektet lokalt.
IFU investerer i omkring 220 projekter på verdensplan, og de er engagerede i både Vestas vindmøllepark ved Lake Turkana og AP Møller Mærsks havneprojekt i Kenya. De tilbyder startkapital, lån samt rådgivning til danske erhvervsdrivende, der vil starte projekter eller virksomheder i udviklingslande, og har oplevet mange tilfælde af lokalt ledede projekter i Østafrika – en model de ikke ser noget problem i.
Nok er forretningsmodellen ikke klar, men Jens Madsen er ikke i tvivl om, at det bliver afgørende, hvorvidt man de kan få støtte til deres projekt, ligesom de tidligere har udført et stort projekt i Bangladesh med støtte fra Danida. Han er endnu ikke klar over om de aktuelle omlægninger af u-landsstøtten kommer til at have betydning for virksomhedens muligheder i Kenya. Udenrigsministeriet udtaler, at det kun er Danidas “Business partnersskabs-program,” der bliver sat i bero, og slår samtidig fast, at der stadig er masser af hjælp at hente til at komme ind på det kenyanske marked.