Millioner af indsamlingskroner er i fare, hvis et nyt cirkulære om gadehvervning gennemføres, lyder det samstemmende fra danske u-landsorganisationer mandag.
Siden 2000 har over 300.000 danskere valgt at sige Ja til at blive fast bidragyder til ikke-statslige organisationer (NGOer), som arbejder til fordel for udvikling og nødhjælp, sygdomsbekæmpelse, naturbeskyttelse og menneskerettigheder.
Det har gjort det muligt at hjælpe millioner af mennesker, som nu risikerer at skulle betale en høj pris, hvis en ny fortolkning af indsamlingsloven godkendes, fremgår det af udtalelser fra en stribe danske NGOer.
Amnesty Danmark, CARE Danmark, Danmarks Naturfredningsforening, Folkekirkens Nødhjælp, IBIS, Scleroseforeningen, UNICEF og WSPA (World Society for the Protection of Animals) advarer mod centrale dele af Justitsministeriets udkast til et nyt cirkulære, der radikalt omfortolker indsamlingsloven, således at personer, der hverves per telefon eller på gaden, ikke længere selv må bestemme med hvilket beløb, de vil støtte organisationen.
– Livet klemmes ud af den folkelige forankring med et uddøende medlemsbegreb. Hvis det foreliggende udkast til cirkulære om gadehvervning gennemføres, kan organisationerne ikke længere hjælpe mange ofre for sult, sygdom, forurening og overgreb. Når danskerne nu gerne vil støtte de gode formål, hvorfor så lægge dem hindringer i vejen?, siger Robert Hinnerskov, generalsekretær i Indsamlingsorganisationernes brancheorgan, ISOBRO
– Amnesty er blevet 4 gange større og stærkere her i landet takket være gadekampagnen. Det har styrket vores gennemslagskraft, research og handlemuligheder i forhold til de menneskeretsovergreb, der sker hver eneste dag, anfører Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.
– For CARE Danmark har hvervning af bidragydere på gaden uden sammenligning været den mest effektive indsamlingsmetode, fordi den giver folk – især unge – klar besked, om hvordan man som privat person har mulighed for at hjælpe verdens allerfattigste, siger Niels Tofte, generalsekretær i Care Danmark.
– Den ene hånd ved ikke, hvad den anden gør. Udenrigsministeriet (udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), red.) har uden varsel pålagt IBIS en egenfinansiering (af projekterne, red.) på 10 mio. kr. Nu stopper Justitsministeriet så vores arbejde. Det betyder lukning af projekter i u-landene, siger Vagn Berthelsen, generalsekretær i bistands- og solidaritetsorganisationen IBIS.
Han uddyber:
– Gadehververne fra IBIS og andre organisationer laver en aftale med interesserede om fremover månedligt at betale et beløb via PBS. Der bliver IKKE betalt penge på gaden, det sker først, når aftalen med banken senere bliver godkendt. Der er altså fortrydelsesret i flere runder, og det kan man efter organisationernes mening ikke ligestille med at samle penge ind.
– For os er det vitalt, at der bliver fundet en fornuftig løsning, fordi mange, og især mange unge, via gadehververe vælger at bidrage til vores arbejde.
Vagn Berthelsen slutter: – For IBIS er det afgørende at vi kan fortsætte gadehvervning og desuden kontakte folk pr. telefon, hvilket justitsministeriet vil ligestille med gadehvervning. IBIS har de sidste 3 år fået 10.000 støttemedlemmer ikke mindst i kraft af indsatsen på gaden. Det giver penge til arbejdet i Afrika og Latinamerika. Og det er afgørende for, at vi kan leve op til regeringens krav om at kunne matche bevillingen fra Danida med 10 procent egne midler.
Generalsekretær for UNICEF Danmark, Steen M. Andersen, supplerer:
– For UNICEF har face-to-face hvervning (gadehververe/facere, red.) spillet en helt central rolle i den meget positive udvikling vi har haft de senere år. Hvis UNICEF Danmark mister muligheden for at hverve faste bidragydere til det langsigtede udviklingsarbejde via gadekampagner, vil det få direkte konsekvenser for udsatte børn i nogle af verdens fattigste lande
Steen M. Andersen lægger til:
– Med de midler, UNICEF Danmark i dag får ind som følge af gadekampagnerne, kan vi på et år f.eks. forhindre, at 4,2 millioner afrikanske børn bliver smittet med hiv ved fødslen. Eller UNICEF kan vaccinere flere end 77.000 børn mod 6 dødelige sygdomme.
– Det får katastrofale økonomiske konsekvenser for WSPA (World Society for the Protection of Animals) arbejde, hvis face-to-face i dens nuværende form bliver umuliggjort. For WSPA vil det direkte medføre, at ca. 100.000 vilde dyr, heraf flere truede arter, hvert år vil dø på grund af krybskytteri i Kenya og Tanzania. Vores indsats i området vil blive hårdt ramt, lyder det fra Gitte Buchhave, der er direktør i WSPA Nordic.
– I 2005 tegnede Folkekirkens Nødhjælps gadehververe 12.000 kontakter. Erfaringer viser, at hver kontakt gennemsnitlig er 4.000 kroner værd. Hvis dette cirkulære gennemføres, vil vi derfor miste 48 mio. kr. om året. Det vil være en katastrofe for os – og betyde, at flere end 200.000 i u-landene ikke vil få hjælp, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær.
Nødhjælpen mener, at Justitsministeriet i sit udkast til nyt cirkulære anlægger en meget snæver fortolkning af den gældende lovgivning, som vil gøre hvervning af bidragydere ulovlig.
Kun hvervning til “reelt medlemskab, hvor medlemmet modtager en modydelse fra organisationen” vil fortsat være lovligt, mens det gøres ulovligt at bidrage med støtte udover et fastlagt medlemskontingent, hedder det.
Men motivationen for at støtte et bestemt formål eller “god sag” handler imidlertid for de fleste ikke om at få “en modydelse” men om at gøre en forskel, mener Folkekirkens Nødhjælp.
– Der er selvfølgelig folk på gaden, som ikke ønsker at tage imod vores tilbud, men vore gadehververe får mange positive tilkendegivelser fra personer, som synes, at vi gør et rigtigt godt stykke arbejde og gerne vil støtte det, siger Kim Johansen, der er ansvarlig for gadehververnes arbejde i Nødhjælpen.
I en særlig folder om gadehvervningen fremstiller NGOerne sagen sådan:
Gadehvervning, hvor der indgås løbende støtteaftaler over betalingsservice, har været en fantastisk succes, som har styrket NGOernes folkelige forankring. Efter 7 års gadehvervning uden problemer har Justitsministeriet sendt et cirkulære om “gadehvervning på offentlig gade og vej” i høring, som i praksis vil sætte en stopper for denne meget betydningsfulde hverveform. Konsekvenserne for mennesker og natur kan vise sig at blive katastrofale.
I sit udkast til nyt cirkulære anlægger Justitsministeriet en meget snæver fortolkning af den gældende lovgivning, som vil gøre hvervning af bidragydere ulovlig. Kun hvervning til “reelt medlemskab, hvor medlemmet modtager en modydelse fra organisationen” vil fortsat være lovligt, mens det gøres ulovligt at bidrage med
støtte udover et fastlagt medlemskontingent.
Motivationen for at støtte et bestemt formål eller “god sag” handler imidlertid for de fleste ikke om at få “en modydelse”, men om at gøre en forskel.
For de organisationer, som allerede opererer med et medlemsbegreb i traditionel (dansk) forstand, vil konsekvensen typisk være en halvering af indtægter fra medlemmer, som hverves på gaden eller via telefon.
En række organisationer har ikke medlemmer i traditionel forstand, men opererer i stedet med “støttemedlemmer”, “bidragydere” eller “partnere”, og i yderste konsekvens kan deres hvervning risikere helt at blive umuliggjort.
Fremtidssikring af det folkelige engagement
Med gadehvervning har organisationerne især haft succes med at tiltrække yngre mennesker, som har tilført organisationerne dynamik og mangfoldighed.
Tidssvarende indsamlingsform
Gadehvervning bygger på dialog og samtale i det offentlige rum, som er mere tidssvarende og vedkommende end den énvejskommunikation, som annoncen, TV-reklamen, girokortet og indsamlingsbøssen er udtryk for.
Større grad af egenfinansiering
Det politiske krav (fra VK-regeringen, red.) om større grad af egenfinansiering havde organisationerne ikke kunnet indfri uden gadehvervning.
Billig og effektiv indsamlingsmetode
Uden gadehvervning må organisationerne bruge flere ressourcer på at kontakte flere personer og ad flere omgange for at opnå samme indsamlingsbeløb. Gadehvervning er pt. den mest effektive og økonomisk rentable kontaktform.
Selvregulering og etisk regelsæt
De godkendte indsamlingsorganisationer regulerer og forbedrer løbende de etiske regelsæt, der sikrer, at gadehvervning forbliver en god oplevelse for de adspurgte og dermed beriger gadebilledet.
Læs mere på www.noedhjaelp.dk