Danske oliventræer rykket op med rode i Gaza af israelsk militær

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Familier i Gaza har mistet de oliventræer, der skulle have været deres fremtid – træerne var doneret af danske kirker via Folkekirkens Nødhjælp

Af Jutta Weinkouff
journalist i Folkekirkens Nødhjælp, artikel i bladet “Nød”s november-udgave

Al-Samiri er landmand og havde længe drømt om en olivenlund og drivhuse med grøntsager, men som nabo til en vej, israelerne brugte til at komme fra Israel til Gush Gatif bosættelsen i Gaza, var drømmen stort set umulig.

Hver gang han begyndte at dyrke jorden, blev den pløjet op af israelsk militær, der bevogtede vejen. Men da de jødiske bosættere forlod området for et år siden, var der ikke længere noget, der adskilte drømmen fra virkelighed.

I 2005 donerede danske kirker ved Høstkollekten igennem Folkekirkens Nødhjælp sammen med 60 andre hjælpeorganisationer fra hele verden 950 oliventræer til Ibrahim Al-Samari og 5 andre landmænd.

– Det var ikke første gang, jeg skulle starte forfra, men denne gang så det ud til at lykkes. Bosætterne var væk og fremtiden så lys ud, fortæller Ibrahim Al-Samari.

Tanks rydder alt

I alt 58.750 kvadratmeter land, eller hvad der svarer til 6,5 foldboldbaner, blev plantet med dansk-støttede oliventræer. Hver dag tog Ibrahim Al-Samari ud for at se til sine 200 træer, der fordelte sig over 117,5 kvadratmeter.

Træerne så ud til at stortrives i den magre og stenrige jord. Om godt 30 år ville hans familie kunne høste frugterne af oliventræerne. Indtil da skulle han leve af indtægterne fra grøntsager, som Folkekirkens Nødhjælp og de 60 andre organisationer også gav støtte til.

Men den 11. juli i år brast drømmen – mindre end et halvt år efter at træerne var plantet.

Tidligt om morgenen rykkede den israelske hær massivt ind i området. Bønderne kunne se tunge tanks pløje vejen op og lægge sig i stillinger bag volde af rød og stenet jord. Da israelerne var på plads, var der ikke et eneste af de 950 dansk-støttede træer tilbage.

En kampvogn kørte helt op ved siden af Ibrahim Al-Samiris gård og ødelagde hans vandpumpe. Familien måtte flygte fra huset og søge ly hos naboer.

– Jeg er skuffet over israelerne og ked af at se de ødelagte træer. De var vores håb. Nu tør vi ikke engang tage tilbage til jorden af frygt for, hvad der venter os. Vi er fredelige landmænd. Nu er vi nødt til at søge arbejde andre steder, siger Ibrahim Al-Samari.

Det er første gang Ibrahim Al-Samiri er ude i sin ødelagte olivenlund. Flere gange ser han op mod himlen. Vi kan høre de israelske fly og helikoptere, der patruljerer området. Foran ham ligger der bunker af metal. Det er resterne af hans drivhuse.

Normalt ville indbyggerne have samlet metallet sammen og genbrugt det, men de tør ikke. Israelerne har tidligere angrebet palæstinensere, der samlede jern.

For landmændene er der ikke meget håb tilbage. De mødes hver dag under en teltdug og drikker te. Efter den seneste militære aktion har de mistet troen på freden.

“Tak til dem, der holder håbet i live,” står der på et skilt med navnene på de donorer (bl.a. danske kirker), der har doneret nye oliventræer. Den tak kan næppe rettes til det israelske militær lige p.t..

Man kan plante et håb i konflikten var at sponsorere et oliventræ til 150 kroner gennem “Keep Hope Alive” kampagnen.

Læs mere på www.noedhjaelp.dk