Danske specialtropper på øvelse i Tchad

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

For første gang deltager også danske soldater i en storstilet amerikanskledet øvelse i Sahelområdet i Afrika. Danske jægersoldater skal blandt andet uddanne specialtropper fra Nigeria samtidig med at de samler erfaring i at arbejde i området.

De kommende tre uge deltager et hold fra den danske hærs specielstyrke, Jægerkorpset, og et lægehold fra forsvaret i en stor amerikansk-ledet øvelse i Sahelområdet.

Ifølge forsvaret deltager omkring 20 personer fra det danske forsvar. Udover jægersoldaterne og lægeholdet deltager en række officerer i ledelsen af øvelsen.

Det er første gang, at danske soldater deltager i Flintlock, som øvelsen hedder. Den er organiseret af det amerikanske forsvars Afrikakommando og har til formål at træne specielstyrker fra landene i Sahelområdet – området syd for Sahara fra Atlanterhavet i vest til Det Røde Hav i øst.

Udover landene fra regionen deltager også en række europæiske lande samt de amerikanske organisatorer selv.

Øvelsens formål er at videreuddanne og træne specielstyrkerne fra regionens lande i at arbejde sammen på tværs af grænser og sprogbarrierer og på den måde at kunne støtte hinanden.

Skal uddanne nigerianske soldater

De danske jægersoldater skal ifølge forsvaret fungere som mentorer for en nigeriansk deling specielsoldater i byen Mao i Tchad. Det skal ske i samarbejde med kollegaer fra Storbritanien, Italien, Spanien og USA.

Desuden skal de samle erfaring om, hvordan det er at operere i området.

Rollen som mentorer er ikke ny for korpsets soldater – en stor del af deres opgaver i Afghanistans Helmandprovins havde lignende formål. Netop her mistede Jægerkorpset for første gang i sin historie et medlem i kamp. Det skete i 2013.

Ny lægeenhed

Lægeholdet, der deltager, er et såkaldt Special Operations Surgical Team. Holdet er med for at kunne støtte Jægerkorpset og andre deltagende nationer med lægehjælp, hvis der er soldater, der kommer alvorligt til skade.

Det består af en ledende læge, tre speciallæger, én operationssygeplejerske og én operationsassistent. Desuden deltager chefen for enheden. Kirurgholdet er et modul fra hærens nye såkaldte Role 2 enhed, der er opbygget i moduler og erstatter det gamle felthospital. Det er første gang Forsvaret udsender et Special Operations Surgical Team.

Øvelsen foregår spredt over et stort område og der er knyttet et kirurghold til hver træningsstation. Det danske kirurghold skal sørge for kirurgisk kapacitet på den træningsstation, hvor holdet fra Jægerkorpset opholder sig.

Ud over at sikre lægelig bistand vil kirurgholdet bruge øvelsen til at indhente erfaringer, fordi modulet er i en opbyggende fase inden det skal indgå i beredskab til NATO Response Force i 2016.

Deltagere fra mange lande

Det danske bidrag er kun en lille del af øvelsen, der i år omfatter omkring 1200 personer fra 19 lande fra Afrika, Europa og Nordamerika. Tchad er værtsland og hovedparten af øvelsen foregår der, desuden er der mindre koordinationscentre i Niger, Nigeria, Cameroun og Tunesien.

De deltagende lande er udover Danmark og de fire nævnte afrikanske lande: Burkina Faso, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Mauritanien, Holland, Belgien, Sverige, Norge, Senegal, Spanien, Storbritannien, Mali, Tjekkiet, Estland, Litauen og USA.

Frankrig har i forvejen udstationeret soldater i landet.

Øvelsen, der er blevet afholdt hvert år siden 2006, begyndte 15. februar og slutter 9. marts.

Uhyre fattigt land

Tchad er et uhyre fattigt land. Otte ud af ti lever under fattigdomsgrænsen og FN’s udviklingsprogram UNDP placerer det på 184. pladsen ud af 187 lande på sit Human Development Index. Indexet er et slags resume af befolkningens sundhedstilstand, dens adgang til viden og uddannelse og levestandarden.

I det henseende er Tchad altså et af de allerværst stillede lande.

Til gengæld er landet yderst rigt på naturressourcer som for eksempel olie, der er landet hovedeksport. Desuden er der guld, uran og titanium.