De to danske street art-kunstnere Rasmus Nielsen og Juse One er taget til Nairobis slumkvarter Kibera med en mission: At finde street art-kunstnere at samarbejde med.
Af Maria Bierbaum Oehlenschläger
Rasmus Nielsen og Juse One holdt i efteråret 2011 en street art workshop under Center for Kultur og Udviklings ungdomsprogram Verdensbilleder i Bevægelse. Der samarbejdede de med Njogu Thouray fra det gambianske street art kollektiv Bushdwellers.
Rasmus Nielsen (f. 1984) startede sin kunstnerkarriere i 2005 med udstillingen “Madness and reality” og har siden arbejdet med temaer relateret til Den 3. Verden.
Multitalentet Juse One aka Brandon Lewis åbende sidste år sit sit eget galleri på Nørrebro – Gotham Gallery – med udstillingen Africa, Peace, & Fatherhood.
Han underviser også på The Mekkanine School of Street Art.
I år skal de to kunstnere finde samarbejdspart-nere i Kenya. Deres jagt på egne kunstnere kan følges på hjemmesiden Street Art On the Run – http://streetartontherun.org
Street Art i Fredericia 2011
I Fredericia udsmykkede Rasmus Nielsen, Juse One og Njogu Thouray en tunnel sammen med 8.a og 8.b på Alléskolen.
Resultatet af tre dages intensiv workshop blev en tunnel prydet af ansigter som Desmond Tutu, Nelson Mandela, Martin Luther King, Rigoberta Menchù, Dalai Lama og Aung San Suu Kyi – alle modtagere af Nobels fredspris og blandt kunstnernes forbilleder.
I Gambia i Vestafrika arbejdede Njogu Thouray med street art som et udviklingsredskab, og han har bl.a. været med til at udsmykke hytter i små landsbyer i et stort levende kunstprojekt til gavn og glæde for indbyggerne under titlen Wide Open Walls. Han har også lavet street art på et baobabtræ en gang.
På sit besøg i Fredericia malede han kun på væggene. Et stort værk med Nelson Mandela, der syr en zebra, symboliserer, hvordan Mandela fik opblødt skellene mellem sorte og hvide i Sydafrika.
CKU’s Ungdomsprogram 2012
Center for Kultur og Udviklings nye ungdomsprogram præsenterer danske unge for bl.a. breakdance fra Palæstina, street art fra Kenya og lommefilm fra Sierra Leone.
Ungdomsprogrammet Verdensbilleder i Bevægelse har i 2012 temaet REVOLUTION og fokuserer i den sammenhæng på begreber som ytringsfrihed, solidaritet og demokrati, samt hvilket ansvar den enkelte har i forhold til at udøve aktivt medborgerskab og skabe forandringer i samfundet.
Ungdomsprogrammet Verdensbilleder i Bevægelse er bygget op omkring en lang række workshops med internationale og danske kunstnere.
Formålet er at give danske skoleelever mulighed for at møde andre kulturer med en anden vinkel, end den medierne normalt er optaget af – nemlig gennem kunsten, kunstnerne og deres kulturer. Det personlige møde er her indgangen til forståelse og indsigt.
Til Verdensbilleder i Bevægelse knytter sig et site med undervisnings-materiale og yderligere oplysninger om kunstnerne og de forskellige workshops: www.cku.dk/undervisning