Lasse Rosenkrands Christensen (57) er fredag udnævnt som missionschef for EU’s nye civile CSDP-mission i Sydsudan, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Det sker efter indstilling af EU’s udenrigsrepræsentant Catherine Ashton. Den danske politimand har stor international erfaring – se http://www.consilium.europa.eu/media/1730707/cv_hom_euavsec_approved.pdf
CSDP-missionen, der er en del af EU’s Fælles Udenrigs- og Sikkerheds-politik, har til formål at styrke luftfartssikkerheden i Juba International Airport i Sydsudan.
Lasse Rosenkrands Christensen bliver dermed den højst placerede dan-sker inden for EU’s civile krisestyringsopgaver, hvor han fra 1. september vil lede den nystartede mission i Juba med op til 44 internationalt udsendte og 20 lokalt ansatte.
Missionen er en del af EU’s og Dan-marks samlede støtte til opbygning af et stabilt Sydsudan efter uafhængigheden i juli 2011.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF):
”Det er særdeles glædeligt, at EU har udnævnt en dansk politimand som chef for EU’s CSDP-mission. Udnævnelsen af en dansk chef er udtryk for vort stærke engagement for fred og stabilitet i Sydsudan.”
EU’s nye civile mission i Sydsudan vil gennem rådgivning, teknisk assistance og træning over de næste 19 måneder arbejde for at styrke sikkerheden i Juba lufthavn.
Sydsudan har ingen adgang til havet og er helt afhængig af luftfartstrafik, da landet er uvejsomt og det begrænsede trafikale netværk uanvendeligt i regntiden.
Styrket sikkerhed i hovedstadens lufthavn vil muliggøre øget lufttrafik, styrke handel og forbedre indsatsen for at bekæmpe kriminalitet og terrorisme.
Dermed har missionen til formål at understøtte Sydsudans fortsatte økonomiske udvikling og sikkerhed.
Vold og uro
9. juli 2011 blev Sydsudan verdens yngste selvstændige nation efter mere end 20 års borgerkrig, der endte med en fredsaftale i 2005.
Uafhængigheden kom efter en forudgående folkeafstemning i januar 2011, der var led i fredsaftalen, og her stemte et overvældende flertal af sydsudaneserne for løsrivelse fra Sudan.
Der var mange modsætninger mellem de to dele af landet, herunder religiøse, idet det nordlige Sudan er helt overvejende muslimsk, mens det sydlige er delvis kristent, delvis præget af åndetro (animisme).
Efter uafhængigheden har der været store spændinger mellem de to lande, som dels har udspring i uenighed om de dyrebare forekomster af olie, dels den endelige grænsedragning, dels har der været interne uroligheder mellem Sydsudans mange etniske grupper.
Uenigheden har ført til voldelige konflikter, som har udløst store flygtningestrømme og behov for humanitær hjælp – se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/06-08-12/sudan-og-sydsudan-enes-om-olien-striden-har-kostet
Den danske støtte
Danmark har formuleret en samlet politik for støtten til Sydsudan, der samtænker indsatser inden for sikkerhed, udvikling og humanitær bistand.
Danida indledte i 2011 et flerårigt støtteprogram på 375 mio. kr. til det fattige, men olierige land. Støtten er målrettet god regeringsførelse og kapacitetsopbygning, konfliktforebyggelse og stabilisering samt økonomisk udvikling.
Desuden er Freds- og Stabiliseringsfonden i 2012 udvidet med 25 mio. kr. i øremærkede stabiliseringsindsatser for Afrikas nyeste nation.
Danmark bidrager også med humanitær bistand og bistand til flygtninge og fordrevne for at kunne forberede deres tilbagevenden.
12 danske officerer er tillige del af FN-missionen i Sydsudan, UNMISS, som skal sikre fred og sikkerhed samt støtte den nye regering.