Dansker: Pres på Swazilands regering – parlament vil ikke “gummistemple”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar /analyse af Peter Lyngse

Parlamentet søger at få magt via kontrol over finansloven. Landets økonomi forværres. Øget samarbejde mellem de pro-demokratiske organisationer. Kirkerne kræver demokrati. Swaziland Democratic Party (SWADEPA) styrkes. 

Swazilands parlament traf 20. marts en stribe enstemmige beslutninger, som lægger pres på regeringen i den lille nation mellem Sydafrika og Mozambique. 

Justitsministeriets budget blev stoppet med virkning fra 1. april i år. Parlamentet kræver et fungerende retssystem med retssikkerhed  for befolkningen og udenlandske investorer.

Ministeriet får ingen midler, før parlamentet får forelagt og godkendt en handlingsplan, som sikrer at disse krav indfries. 

Forud for disse beslutninger har arbejdsmarkedsudvalgets formand Jan Sithole, som også er formand for SWADEPA, indstillet, at arbejdsministeren senest 31. marts sørger for, at Swaziland lever op til USA’s krav for igen at lukke Swaziland ind under African Growth and Opportunity Act (AGOA) aftalen.

Det indebærer bl.a., at hovedorganisationerne på arbejdsmarkedet, såvel arbejdere som arbejdsgivere, bliver anerkendt og at alle trepartsorganer igen kan fungere.

Samtidig er der udstedt krav om at terrorlovgivningen ændres. Formanden og ungdomsformanden for People United Democratic Movement (PUDEMO) sidder i øjeblikket fængslet på tiende måned med henvisning til denne lov.

Indtil arbejdsministeren, med hjælp fra andre ministre indfrier disse krav, bliver der ikke udbetalt løn til arbejdsministeren og hendes personlige stab.

Parlamentet har tillige krævet en forhøjelse af folkepensionen fra 130 til 180 kr pr. måned. Pensionister i Swaziland fungerer ofte som familieforsørgere for deres forældreløse børnebørn, der har mistet deres forældre til aids.

Økonomisk nedtur

Da Swaziland fra årsskiftet blev smidt ud af AGOA, mistede landet en lukrativ eksportaftale med USA. Det har medført lukning af virksomheder i tekstil- og elektronikbrancherne og betydet stigende arbejdsløshed blandt den i forvejen fattige befolkning.

Samtidig er det blevet umuligt for Swaziland at tiltrække investorer, lokale såvel internationale. Årsagen er bl.a. fraværet af et fungerede retssystem, som betyder, at investeringer i Swaziland er både usikre og uprofitable. Swazilands økonomi er gået i stå. 

Pro-demokratiske organisationer samarbejder

I den forløbne uge mødtes de vigtigste pro-demokratiske partier og organisationer til et demokratiseminar. I en pressemeddelelse omtalte organisationerne deres diskussion som venskabelig og frugtbar.

Organisationerne peger på, at på trods af uenighed om flere ting og forskellige arbejdsmetoder er de enige om, at individuelle frihedsrettigheder, flerparti demokrati og et uafhængigt retssystem er nødvendigt for at forbedre forholdene for befolkningen.

Organisationerne besluttede at have en løbende dialog, samarbejde om konkrete sager og så vidt muligt at koordinere deres aktiviteter.

Kirkerne kræver retfærdighed

”Hvis regeringen handler uretfærdigt, vil kirken vælge at adlyde guds lov i stedet for menneskenes” (Apostlenes gerninger 5:29). Sandhedens øjeblik er kommet hvor kristne bør udfordre myndighederne og slutte sig til kravet om flerparti demokrati.

Sådan lyder beskeden fra Swaziland Concerned Church leaders, SCCL. 11. Marts udsendte de KAIROS-erklæringen “Sandhedens øjeblik”. SCCL repræsenterer Council of Swaziland Churches og omfatter også personer fra League of African Churches og Conferences of Churches. 

Kirkelederne erklærer at “folkets kamp for en politisk stemme kan ikke ignoreres og kaldes ligegyldig. Det er på tide at kirken tager fat på at bevare humanismen og skabe fred og harmoni i vort kongedømme”.

Erklæringen kræver tilladelse af alle politiske partier og en forhandlet politisk løsning på landets finansielle krise. Dette bør gennemføres i en demokratikongres hvor de traditionelle kræfter, politiske organisationer, religiøse grupper, erhvervslivet og fagforeninger kan diskutere grundlov og regeringsførelse.

Hvordan vil regeringen svare?

Swazilands folkelige bevægelse har i mange år boycottet parlamentet. Det skabte derfor megen debat, da SWADEPA, anført af Jan Sithole, besluttede at bekæmpe systemet indefra ved valgene i oktober 2013.

Erfaringen siden da har vist, at det er muligt at bruge det parlamentariske arbejde til at styrke den offentlige politiske diskussion og at man kan skabe synergi mellem aktiviteter i og udenfor parlamentet.

Swadepa håber på en fredelig debat og på at regeringen accepterer at handle i overensstemmelse med grundloven, men frygter dog at reaktionen i stedet bliver voldsom.

I forbindelse med seminaret for demokratibevægelsen erkærede politiets pressetalsmand klart, at ordensmagten ikke vil skride ind overfor Swadepas aktiviteter, idet Swadepa er et lovligt politisk parti.

Samtidig søger regeringen imidlertid på alle måder at stække indflydelsen fra landets eneste hovedorganisation for fagforeninger, Tucoswa, ved ganske voldeligt at stoppe deres møder.

Peter Lyngse skriver fra Swaziland som led i samarbejdet mellem Swazi Democratic Party, Swadepa og Socialdemokraterne i Danmark. Et samarbejde der foregår med midler fra Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) i København. 

Kilder:

Pressemeddelelse fra mødet mellem politiske partier og NGO’er 16-17/3:  http://lyngse.eu/wordpress/broad-call-for-political-change-in-swaziland/

Sandhedens øjeblik- Kairos-dokument: http://sccl.webs.com/kairosswaziland.htm 

Avisartikler fra Swaziland 21-3-2015:

http://www.observer.org.sz/news/71407-minister-winnie-must-go-mps.html

http://www.observer.org.sz/news/71430-justice-ministry-budget-frozen.html

http://www.times.co.sz/news/102059-mps-stop-labour%2C-justice-ministers%E2%80%99-salaries.html