Dansker skal være formand for donorlande: “Det er et ønskejob”

Carsten Staur bliver første danske chef for OECD’s udviklingskomité DAC.


Foto: OECD/Victor Tonelli
Morten Scriver Andersen

6. december 2022

”Jeg startede i Danida i februar 1981 og har siden beskæftiget mig med udviklingssamarbejde i de fleste af mine arbejdsår i mange forskellige roller, så jeg er meget glad for at kunne runde af med at blive formand for DAC,” siger Carsten Staur til Globalnyt umiddelbart efter, at OECD tirsdag kunne meddele hans valg til ny formand for OECD’s Udviklingskomité, DAC.

”Mit mål er at blive en god og samlende formand, der kan være med til at sætte de bedst mulige rammer for den samlede udviklingsbistand.”

Carsten Staur tiltræder først i marts næste år. I mellemtiden skal DAC fortsat fungere med sin nuværende formand, britiske Susanna Moorehead, og det er derfor ikke mange kommentarer, Carsten Staur endnu vil knytte til sit nye job. Han vil dog gerne afsløre, at han glæder sig til opgaven.

Læs også: Dansker på international toppost er godt nyt for udviklingsbistanden

”Jeg har jo arbejdet med bistand og udviklingssamarbejde i mange forskellige sammenhænge: Som chef for Danida i seks år, som FN-ambassadør i New York og i Genève, som bestyrelsesmedlem i internationale fonde og organisationer, og jeg har senest her i OECD i Paris beskæftiget mig med sammenhængen mellem bistand og andre områder som handel, og derfor er det en velkommen udfordring at få mulighed for at gøre brug af alle de erfaringer, som netop posten som DAC-formand åbner for.”

Resultat af en målrettet dansk indsats

Det er første gang, Danmark besætter posten som DAC-formand, selvom det før har været tæt på tæt på.

I 2018 måtte daværende kontorchef i Udenrigsministeriet Nanna Hvidt således se sig slået kort før målstregen af Susanna Moorehead. Valget af Carsten Staur er kulminationen på en målrettet dansk indsats over flere år.

”Posten er interessant for Danmark, fordi den giver mulighed for at præge den samlede, globale udviklingsbistand,” siger Carsten Staur. ”Vel er Danmark blandt de førende donorlande internationalt, men vi er jo et lille land, og vores bistand udgør kun 1-2 procent af den samlede, globale bistand. Derfor er det interessant for Danmark aktivt at bidrage til at påvirke den samlede, globale bistand gennem FN-systemet og gennem DAC.”

Carsten Staur ser også valget som udtryk for, at Danmark – selv om vi i kroner og ører er blandt de mindre donorer – har en høj, international status.

”Danmark er blandt de få lande, der konstant har levet op til FN’s opfordring om at give mindst 0,7 procent af vores bruttonationalindkomst i bistand, og vores udviklingssamarbejde har over årene høstet international anerkendelse,” fremhæver Carsten Staur.

Tæt opløb

Valget af Carsten Staur blev som Globalnyt kunne reportere reelt afgjort i onsdags, hvor OECD’s 31 medlemslande skulle tilkendegive hvem af de to sidste formandskandidater, de bakkede op.

Her foretrak 16 medlemslande Carsten Staur, to undlod at stemme, mens 13 stemte for den tidligere norske udviklingsminister, Nikolai Astrup, der ellers tidligt i udskilningsløbet var manges favorit til at trække sig sejrrigt ud af valget.

Den umiddelbare reaktion i onsdags fra Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) lød:

”Det er godt nyt for udviklingsbistanden og dens oprindelige formål, nemlig at sikre bedre vilkår for verdens fattige. Det er en sag, Carsten Staur brænder for og har arbejdet for i mange år, så han er godt rustet til opgaven.”