I gennem de seneste 50 år har danske u-landsfrivillige flittigt dokumenteret deres indsats i det fremmede. Ofte var arbejdet med kamera, smalfilm og splejseapparat mest en hobby-aktivitet drevet af den enkeltes egen lyst og interesse for mediet.
Andre gange var det et ønske om at kunne vidergive sine erfaringer til andre med interesse for forholdene i u-landene.
I sidste del af kavalkaden med film fra dansk udviklingsbistands tidlige år, har U-landsgammelt samlet nogle gode eksempler på film produceret af de udsendte selv.
Birthe Svendsen, Kenya
Da Birthe Svendsen fra 1981-1983 var i Kenya dokumenterede hun dels sit arbejde som sygeplejerske, dels hverdagslivet i landdistriktet Kisii.
Smalfilmsoptagelserne blev til to film, som blev brugt blandt andet på forberedelseskurser for nye frivillige.
Det tog et halvt år for Birthe Svendsen og Peter Bischoff fra MS at klippe filmene sammen. Da smalfilm jo er stumme, er hele lydsiden blevet rekonstrueret.
Ellen Farr, Zambia
Mange udsendte kom hjem med kilovis af dias, som blev sorteret, sat i rammer og vist ved foredrag rundt omkring i landet. Ellen Farr ønskede at lave spændende billeder med bevægelse og interviews, da hun i perioden fra 1982 til 1986 var i Zambia som koordinatorassistent.
Med sit videokamera har hun, assisteret af sin mand Asbjørn Andersen, derfor indsamlet mange timers optagelser og samtaler med både lokale og danske udsendte.
Gunde og Aksel Højris, Rwanda
Fra 1968 til 1974 var Gunde og Aksel Højris fra Danmarks Baptistsamfund udsendt til Rwanda.
På Super-8-smalfilm optaget mellem 1972 og 1974 skildrer de blandt andet i detaljer et skolebyggeri i Runyombyi. Men det er også blevet til adskillige meter film om afrikansk dagligliv.
Gunde og Aksel Højris har selv indtalt filmene, så det er muligt at følge med i, hvad der foregår på billederne.
Rud Grandt og Lene Høgh, Uganda
Da Rud Grandt var i Uganda i 1967 blev han lidt træt af de ofte negative historier som seere, lyttere og læsere hjemme i Danmark blev præsenteret for.
Derfor ville han lave en ganske udramatisk film om en helt almindelig dansk u-landsfrivillig og hendes daglige arbejde i det fremmede. Det blev til filmen ’En dag med Lene’.
Danmarks Radio brugte klip fra filmen i en udsendelse om u-landsfrivillige, som blev sendt i 1969.
U-landsgammelt har – 36 år senere – mødt filmens instruktør og kvindelige hovedrolleindehaver.
I 1980’erne blev oplysning og formidling af egne oplevelser til både kommende frivillige og til en bredere offentlighed en væsentlig del af selve formålet med at sende frivillige ud.
Af princippapiret ’MS og de frivillige’ fremgår det, at de u-landsfrivillige ved at arbejde i et u-land får en viden og en bevidst holdning og i kraft af deres oplevelser og erfaringer bliver opinionsdannere overfor den danske befolkning.
Har du været med til at lave film, som viste hvordan u-landsfrivilliges arbejdede og levede, mens de var sendt ud i verden. Eller har du mere eller mindre færdigredigerede optagelser liggende, hører vi gerne fra dig.
Kontakt: Bo Illum Jørgensen på 2211 7272 eller [email protected]