Lyden af artilleriskyts er allestedsnærværende og konstant i Yampil. Den lille ukrainske by ligger i den østlige Donetsk-region, kun 10 km fra grænsen til Rusland. I de næsten to år russernes krig har hærget Ukraine har Yampil og nabobyen Lyman skiftet hænder flere gange.
Siden Rusland invasion i februar 2022 er mange unge flygtet fra området, og det er næsten kun ældre ukrainere, der stadig er tilbage. De vil ikke forlade deres hjem, hvor de har boet hele deres liv. Ifølge UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation er næsten 3,7 millioner mennesker internt fordrevne i Ukraine, mens 6,3 millioner er flygtet ud af landet.
Læger uden Grænser (MSF) tilbyder pleje og lægehjælp til de tilbageværende. Mange af dem har forhøjet blodtryk, som kan være en konsekvens af to års stress fra krigen. Missilangreb, raketter fra artilleri og kampe i skyttegravene er en del af dagligdagen ved frontlinjen.
I bygningen, hvor Læger uden Grænser giver konsultationer, er der ingen strøm, intet mobilsignal. Her modtager folk i Yampil humanitær hjælp.
Folk i Yampil er ofte deprimerede over krigen mellem Ukraine og Rusland, fortæller Valeria, der medicinsk aktivitetsleder hos Læger uden Grænser. Når talen falder på krigen, begynder de ældre i Yampil hurtigt at græde.
Læger uden Grænser har omkring 675 nationale ansatte og omkring 100 internationale medarbejdere i Ukraine. Staben inkluderer læger, sygeplejersker, psykologer samt ledelse og administration.
Den 60-årige læge Galyna er oprindeligt fra byen Mariupol. Den er nu besat af russiske tropper. Flere af de lokale ansatte hos Læger uden Grænser har mistet familiemedlemmer og tidligere hjem under russernes invasionskrig.
“Det var forfærdelige dage,” siger Galyna om invasionen af hendes tidligere hjemby.
Cirka 13 kilometer fra frontlinjen ligger byen Lyman. Ligesom i Yampil buldrer artilleriskytset uafbrudt over tagene på de huse, der stadig står.
Byen er delt i to af en jernbane, og den er derfor et strategisk vigtigt punkt i krigen. Da Ukraine generobrede byen, kunne tropperne afbryde forsyningsvejen for de russiske styrker. Flere ansatte fra Læger uden Grænser var i Lyman under den russiske besættelse af byen.
Klinikken, hvor de tilbyder konsultationer, foretager prøver og giver behandling var inden krigen en børnehave. Nu besøger Læger uden Grænser regelmæssigt stedet med deres mobile klinik.
Der er tre læger i løbet af dagen i klinikken i Lyman. Patienterne kommer for det meste om morgenen, men der kommer stadig flere i løbet af dagen.
Hvis personalet fra Læger uden Grænser kommer for sent, står folk allerede og venter på dem. Mange har kritisk brug for hjælp og medicin.
Mikkel Hørlyck er freelance fotojournalist og visuel kunstner.
Det fotojournalistiske projekt er fondsstøttet af Udenrigsministeriets OpEn-pulje. Se samtlige fotografier her.