Nawal Al-Saadawi, født 1931, var seks år, da det gik det op for hende, at vilkårene for hende ikke var de samme som for hendes brødre. Det skete, i det øjeblik hun blev holdt nede på familiens badeværelsesgulv af en blanding af kvindelige familiemedlemmer og fremmede, mens en kniv lemlæstede hendes kønsdele – og igen, da overgrebet efterfølgende gentog sig på hendes lillesøster.
At kvinder og mænd ikke behandles lige i fødelandet Egypten var på alle måder en smertelig erkendelse for Al-Saadawi, og den kom til at præge resten af hendes liv frem til hendes død søndag den 21. marts. Hun blev 89 år gammel.
I fængsel for feminisme
Kampen for kvinders rettigheder blev det gennemgående tema i Nawal Al-Saadawis liv, og hun blev både berømt og berygtet for sin stædige afdækning af de patriarkalske arabiske samfunds behandling af deres kvindelige befolkninger.
”Kvinderne udgør halvdelen af samfundet, men kvinderne kan ikke opnå flere rettigheder, hvis samfundet generelt er undertrykkende. Derfor kobler jeg også undertrykkelse af kvinder sammen med samfundets generelle strukturer i alle mine bøger og artikler,” sagde hun tilbage i 2010 i et interview med KVINFO under et af hendes besøg i Danmark.
Bøgerne, hun hentyder til, er der masser af – over 55 titler er det blevet til. For selvom Nawal Al-Saadawi egentlig er uddannet læge og fra 1958-1972 var direktør i det egyptiske sundhedsministerium – en stilling, hun i øvrigt blev fyret fra på grund af sine feministiske holdninger – er hun nemlig mest kendt for sit virke som forfatter.
I strid med både religiøse og sekulære
I sine bøger tager Al-Saadawi livtag med kvindeundertrykkelse og kvinders vilkår. Hun blotlægger samfundets overgreb mod kvindekroppen, diskuterer seksuelt misbrug, æresdrab, omskæring, jomfru-besættelse, tørklæder, polygami og juridisk ulighed.
Flere af hendes romaner har været forbudt i Egypten.
Hendes kontroversielle og insisterende italesættelse af tabuer har selvsagt flere gange bragt hende på kollisionskurs med hjemlandets magtelite. Ikke mindst fordi hun ikke har holdt sig tilbage for at påpege og diskutere de dybereliggende strukturer, der gav grobund for kvindeundertrykkelsen – herunder religion.
Gennem årene har Nawal Al-Saadawi modtaget adskillige dødstrusler, og fundamentalister har gang på gang anklaget hende for frafald og kætteri. Hun har været overvåget af myndighederne, været udsat for censur og været i fængsel. En overgang boede hun i eksil i Europa og USA, inden hun vendte hjem til Egypten i 1996.
De sidste år har hun dog været mere feteret end forfulgt, selvom hun har fortsat sin åbenmundede stil og sin kamp for kvinders rettigheder. Blandt andet deltog hun aktivt i protesterne på Tahrir-pladsen i 2011.
Al-Saadawi, der nåede at blive skilt tre gange i sit liv, efterlader sig en søn og en datter.
Artiklen er oprindelig publiceret på Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPPs) hjemmeside og bringes i Globalnyt efter forudgående aftale.