Departementschef forlader Udenrigsministeriet

Lars Gert Lose har efter næsten 25 år forladt udenrigstjenesten.
Foto: Udenrigsministeriet
Kirsten Larsen

13. januar 2022

I en pressemeddelse fra Udenrigsministeriet hedder det, at Lars Gert Lose har meddelt, at han fratræder ved udgangen af måneden for at tiltræde som “Head of Global Public Affairs, Communication and Marketing” – en nyoprettet stilling i det store investeringsselskab Copenhagen Infrastructure Partners, CIP.

Lars Lose blev i 2018 forfremmet hjem til Udenrigsministeriet i København fra posten som ambassadør i Washington. 

Et skifte ved indgangen til år 2019, der efterfølgende udløste opmærksomhed, da Ekstra Bladet i oktober sidste år afslørede, at Udenrigsministeriet havde sørget for, at Lars Gert Loses hustru og børn kunne blive boende i ambassadørboligen og dermed afslutte skoleåret på Udenrigsministeriets regning. Det betød, at departementschefen på papiret forsatte på ambassaden, først som ambassadør, siden som seniordiplomat et halvt år efter, at han havde forladt USA.

Før det havde Kammeradvokaten undersøgt en anden sag vedrørende ambassadør-familien, nemlig om Lars Loses hustru uretmæssigt havde fået en stilling som konsulent på det danske konsulat. Der var ikke noget galt, konkluderede Kammeradvokaten. Det var også Ekstra Bladet, der trak den sag frem sidste efterår.

Nu forlader Lars Gert Lose Udenrigsministeriet med pæne ord fra udenrigsminister Jeppe Kofod:

“Lars er en af landets absolut dygtigste embedsmænd og diplomater, og jeg har sat stor pris på hans enorme faglighed, hans grundighed og hans indsigt.

Jeg er særligt glad for, at det i et tæt og godt samarbejde er lykkedes os at styrke Udenrigsministeriet substantielt. For første gang i over 20 år er der skabt ro om økonomien,” udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod blandt andet.

Fra udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen, lyder det:

”Det har for mig været noget helt særligt at arbejde tæt sammen med Lars om udviklingspolitikken og det nordiske samarbejde, og jeg havde håbet, at samarbejdet skulle fortsætte længere. Hans dybe faglighed og store menneskelige kvaliteter har været en uvurderlig støtte. I en til tider hektisk hverdag har jeg altid kunnet regne med ro, nærvær, rummelighed og knivskarpt overblik fra Lars, og han har en stor del af æren for de politiske resultater, vi har opnået med en ny udviklingspolitisk strategi og en reform af den danske udviklingsbistand.”

Lars Gert Lose selv takker kollegaer især i Udenrigsministeriet og blandt departementscheferne og tilføjer ifølge pressemeddelelsen:

“Et par gange i løbet af livet er man heldig at få et tilbud, som man simpelthen ikke siger nej tak til. Jeg glæder mig utroligt meget til at blive en del af CIP og dermed en global markedsleder, der er med til at sikre de afgørende investeringer i den grønne omstilling. Muligheden for at bringe mine næsten 25 års erfaring med international politik og ikke mindst klimadiplomati i spil for CIP, bliver en fantastisk udfordring, som jeg er mere end klar til at kaste mig over.”

Copenhagen Infrastructure Partners er et stort investeringsselskab, et fondmanagementselskab, der har specialiseret sig i investeringer i opbygning af energi-systemer med særligt fokus på vind og grøn energi. 

CIP blev oprettet i 2012 på initiativ af ledende medarbejdere fra energi-sektoren og PensionDanmark. Siden har Vestas købt sig ind i virksomheden, som PensionDanmark er storkunde i. 

Copenhagen Infrastructure Partners har ifølge egen hjemmeside 250 medarbejdere af 30 forskellige nationaliteter. Denne diversitet er dog ikke sivet opad i systemet, afslører billederne af CIP’s 31 partnerne, der i øvrigt tæller 29 mænd og to kvinder.