DMRU: Kirkeligt samarbejde effektivt mod aids

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Indlæg af Maria Nitzsch Hastrup, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling

Kampen mod aids-epidemien handler først og fremmest om holdningsændringer, lyder det fra Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU). Kristne organisationer i Danmark arbejder derfor aktivt med at påvirke holdningerne hos religiøse ledere i Afrika.

Fra megakirker med flere tusinde medlemmer i storbyerne til små lerklinede kirker i landsbyer langt ude på landet. Kristne kirker er i forskellige former, størrelser og retninger spredt ud over det afrikanske kontinent, og de har stor betydning for en stor del af den afrikanske befolkning.

En ny undersøgelse viser, at 86% af afrikanerne har tillid til deres religiøse ledere. Blandt andet derfor er Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU) helt enig med Jørgen Harboe, når han i sin blog på U-landsnyt.dk den 5. marts advokerer for kristne organisationers vigtige rolle i aids-arbejdet i især Afrika.

Holdnings-ændringer

Kampen mod aids-epidemien handler først og fremmest om holdningsændringer. Forebyggelse af hiv-smitte er en kamp mod tabuisering, stigmatisering og diskriminering. Det er centralt at nedbryde disse, så man åbent kan tale om smitte, spredning og konsekvenser, og så hiv-smittede åbent kan stå frem uden at risikere udstødelse fra familie og samfund.

I mange afrikanske lande er kirkerne med til at forme værdierne i deres samfund. Især repræsenterer de kirkelige ledere en særlig autoritet og har derfor mulighed for at påvirke menighedernes medlemmer til at ændre adfærd og holdninger over for hiv-smittede. Det har vist sig, at de bedste til at forme religiøse lederes holdninger, er andre religiøse ledere.

Derfor støtter DMRU det afrikanske kirkelige netværk PACANet (Pan African Christian AIDS Network). I PACANet mødes ledere fra kirker og kristne organisationer i et trygt fællesskab, som de bruger til at dele ressourcer, viden og erfaringer om hiv/aids-arbejdet.

Lederne fra PACANet går forrest som positive rollemodeller i italesættelsen af hiv/aids, og det smitter af på de kirkelige samfund.

Kirkeligt samarbejde

DMRU støtter kirker og kirkelige organisationer i Danmark og deres samarbejdspartnere i Syd, når de udfører humanitært og socialt udviklingsarbejde i en lang række lande verden over.

Derfor ved vi, at kirkerne og de kirkelige organisationer med givende og ligeværdige partnerskaber kan noget helt særligt i forhold til udvikling. Det gør sig også gældende, når det handler om at ændre holdninger som f.eks. i kampen mod hiv/aids.

Den kristne tro skaber et fællesskab på tværs af grænser, og det gør, at kristne organisationer i Nord kan støtte deres partnere i at afhjælpe stigmatiseringen af de hiv-smittede.

Det sker blandt andet gennem større netværk som PACANet, men det sker også i partnerskaberne mellem kirker og kirkelige organisationer i Danmark og kirker og kirkelige organisationer i et bredt udsnit af afrikanske lande, som støttes af DMRU.

Den barmhjertige samaritaner

Det Danske Bibelselskab arbejder med hiv-bekæmpelse i mere end 20 afrikanske lande igennem De Forenede Bibelselskaber med projekter, der løfter den kendte lignelse om Den Barmhjertige Samaritaner op fra papiret og ud i virkeligheden.

Blandt andet samarbejder Det Danske Bibelselskab med Bibelselskabet i Swaziland, hvor et succesfuldt projekt har fået kirkelige ledere såvel som medlemmer af menigheder til at tale åbent om hiv/aids.

Det har betydet, at menighederne har fået åbnet deres øjne for den skadelige stigmatisering og er begyndt at inkludere og acceptere hiv-smittede i deres lokalsamfund.

I mange afrikanske lande er andelen af kristne i befolkningen så høj, at en positiv fremgang i forhold til holdningsændring i kirken ikke kan undgå at smitte af på den generelle holdning.

Fortsat støtte til kirker og kirkelige organisationer

DMRU har erfaret, at kirkerne og de kirkelige organisationer i Danmark og på det afrikanske kontinent sammen kan spille en værdifuld og vigtig rolle i at afhjælpe stigmatisering. Derfor vil vi fortsat støtte vores medlemsorganisationer og deres partnere i arbejdet med at styrke kirkerne i kampen mod hiv og aids.

Læs mere om DMRUs arbejde med hiv/aids.

Læs mere om Bibelselskabets projekt ’The Good Samaritan’.