Dokument: Ibis får nyt arbejdsprogram

Redaktionen

U-landsorganisationen Ibis har fået nyt arbejdsprogram, som omfatter 2003-2004. I betragtning af organisationens tyngde i det samlede u-landsmiljø bringes arbejdsprogrammet her in extenso.

“Uddannelse skaber udvikling” står der under det nye Ibis-logo. Det er rigtigt, og det er også et kraftigt signal indadtil og udadtil om, at uddannelse er den vigtigste opgave for Ibis.

I Danmark skal Ibis være kendt som uddannelsesorganisationen, som på basis af de internationalt vedtagne mål arbejder for, at uddannelse bliver et progressivt redskab til at fremme demokrati og bekæmpe fattigdom. Den udvikling er godt i gang, men der skal fortsat idéudvikles og følges op.

Ibis arbejder på at få bidrag fra private, både fra enkeltpersoner og virksomheder. Målet er at få flere midler og at blive mindre sårbar, men arbejdet har også en tæt sammenhæng med ønsket om en stærkere folkelig forankring.

Det er vigtigt for Styrelsen, at folkelig forankring ikke kun ses som en trussel om nedskæring i bevillingen fra udenrigsministeriet. Styrelsen ønsker en stærkere folkelig forankring for at styrke arbejdet i Danmark og u-landene: For at få større gennemslagskraft ved at nå og engagere bredere grupper i det danske samfund og få flere medlemmer og bidragsydere; for at indgå i stærkere alliancer og samarbejder med danske organisationer, som kan præge udviklingsdebatten; for at få flere og friere midler at arbejde med i u-landene.

Ibis arbejder i det hele taget på at få større økonomisk uafhængighed. Ibis ønsker større frihed til selv at prioritere aktiviteter og indsatser og et stærkere bolværk imod eventuelt kommende nedskæringer i den danske NGO-bistand.

Det er en stor udfordring for Ibis i de kommende år, og som regnskabstallene for 2002 viser, er der fortsat et godt stykke vej at gå. I 2003 er der stærke tegn på, at fundraising hos andre donorer kan lykkes, men det vil være en fortløbende proces, som kræver aktiv opfølgning og løbende tilpasning af organisationen.

Kvaliteten af arbejdet i u-landene er centralt for Ibis, og Ibis prioriterer at arbejde med kompetenceudvikling og programudvikling. Indsatserne i Syd er på vej til at blive samlet i temaprogrammer, som skaber en strategisk ramme for arbejdet.

Temaprogrammerne skal sikre kvalitet, læring og erfaringsopsamling indenfor hovedområderne uddannelse, organisationsudvikling og god, lokal regeringsførelse og sikre integration af miljø, hiv/aids og kønsaspektet. Og temaprogrammerne skal sikre samspillet imellem de politiske prioriteringer og det konkrete arbejde i marken.

Styrelsen for Ibis, København, oktober 2003
Vedtaget på den årlige generalforsamling i november 2003

Forretningsudvalget (FU) 2003-2004

Ifølge FUs kommissorium er det (bl.a.) FUs rolle at følge økonomien, den administrative forvaltning, personalepolitik samt løn og ansættelsesforhold i organisationen. Dette arbejde følger en række etablerede rutiner, hvorigennem regnskaber og budgetter behandles, revisionsprotokollat gennemgås, personalespørgsmål behandles mv.

Følgende områder vil i 2004 blive genstand for en særlig behandling og opfølgning i Forretningsudvalget

Tilpasse Ibis organisatorisk til de nye tider.
I en tid med nedskæringer på bistandsområdet og øgede krav til professionalisme såvel som folkelig forankring, skal Ibis som organisation løbende tilpasse sig den nye situation for at bruge ressourcerne optimalt.

FU har tilrettelagt en gennemgang af Ibis ude- og hjemmesystem primært for at vurdere organisationen ud fra en organisatorisk og økonomisk synsvinkel. Formålet er at få et beslutningsgrundlag, som kan give FU og Styrelsen mulighed for at diskutere den optimale brug af ressourcerne. Perspektivet er både at vurdere mulighederne for udvikling af programmer og nye aktiviteter og om muligt at prioritere klarere og effektivisere arbejdet.

Gennemgangen vil ikke stå alene men vil blive sammenholdt med de vurderinger, som vi allerede har, og som har en mere programpolitisk karakter.

Fundraising.
Ibis arbejder ihærdigt for at skaffe ressourcer fra andre kilder, både private og institutionelle. Formålet er dels at kompensere for nedskæringen, dels at gøre Ibis mindre sårbar fremover. FU vil følge, om man når de opstillede målsætninger og løbende diskutere, hvordan arbejdet kan gøres bedre.

Dette arbejde skal ses i sammenhæng med donorpolitikken, som indebærer, at Ibis løbende vurderer og følger op på de konsekvenser som øget fokus på fundraising har for organisationen.

Udvikling af de menneskelige ressourcer.
De menneskelige ressourcer i Ibis er det vigtigste Ibis kan tilbyde. Derfor er arbejdet med kompetenceudvikling centralt for organisationen. Ikke kun internt, men i høj grad i et aktivt samspil og i netværk, hvori samarbejdspartnere, rådgivere, medlemmer og ansatte udnytter hinandens kompetencer bedst muligt.

En plan for kompetenceudvikling er et centralt element i dette, og en rapport, som analyserer udviklingen af Ibis rådgiverprogram, er en vigtig del af grundlaget. Mere konkret skal der også tages stilling til selve strukturen i rådgiverprogrammet, herunder løn- og ansættelsesvilkår.

Forbedret kommunikation.
Forbedret kommunikation har tæt sammenhæng med ovenstående punkter, og der vil blive arbejdet med dette. Dels for at udnytte og udvikle de menneskelige ressourcer mere, dels for at udnytte de effektiviseringsmuligheder, som ligger i den nye teknologi, der f.eks. muliggør møder med telelink.

Økonomistyring.
Økonomistyringen skal fortsat forbedres, ikke mindst i perspektiv af, at Ibis får en ny række donorer. Styringen af ikke-ramme projekter er en vigtig opgave.

Andre forhold.
Der arbejdes løbende med en række forhold, som revisorerne anbefaler. De vigtigste spørgsmål vurderes at være likviditetsstyringen og opfølgning på timeregistreringen.

Nordudvalget (NU) 2003 – 2004

Mål
Ibis-arbejdet i Nord handler grundlæggende om at skabe opmærksomhed og opbakning til arbejdet i Syd. Udviklingen i Syd forudsætter stærke civilsamfund i de enkelte lande, som kan udgøre en kritisk opinion, der kæmper for befolkningens rettigheder, indflydelse og en mere retfærdig fordeling af ressourcerne.

Derudover handler arbejdet i Nord om at skaffe midler og medlemmer til at sikre organisationens folkelige forankirng. I 2004 styrker og videreudvikler Ibis sin profil på uddannelse.

Indsatsområder
Uddannelse
At Ibis konsoliderer sig som den bistandsorganisation, der arbejder med uddannelse, ved f.eks. at få mange medlemmer og bidragydere fra uddannelsessektoren i Danmark, lærere, pædagoger, studerende, højskoler, gymnasier osv.
Desuden øger Ibis indsatsen på lobbyområdet i forhold til uddannelse og skærper sin medieprofil på uddannelse.

Globale strukturelle årsager til fattigdom
Hvis verdens fattige skal få lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer må konkrete bistandsprojekter i Syd understøttes af en international kamp for at ændre på den herskende verdensorden og ulige fordeling af goderne mellem Nord og Syd.

Sammen med alliancepartnere og andre nationale og internationale samarbejdspartnere skal Ibis fortsætte med at sætte Syd-stemmer og u-landsperspektiver på dagsorden i forhold til globale strukturelle årsager til fattigdom, f.eks. i relation til WTO-forhandlingerne, Verdensbanken osv.

Hiv/aids
Hiv/aids-katastrofen i det sydlige Afrika truer en bæredygtig udvikling. I 2004 er Ibis sammen med andre med til at sætte hiv/aids på dagsordenen i Danmark.

Dansk bistandspolitik
Ibis skal sammen med nationale samarbejdspartnere og netværk fortsat arbejde på at sætte en u-landspolitisk dagsorden i Danmark, der taler for fattigdomsorientering af danske bistandsmidler, sikring af midler til det lange seje træk og imod direkte og indirekte nedskæringer af u-landsbistanden.

Folkelig forankring
Ibis vil fortsat arbejde målrettet for at få mange flere medlemmer og bidragydere, og samtidig sikre at Ibis vedbliver at være en organisation, medlemmerne har lyst til at engagere sig i.
I 2004 er Ibis ikke længere den ”hemmelige” bistandsorganisation, men almindelig kendt i offentligheden og i særdeleshed i uddannelsessektoren.

Fundraising
I en tid med nedskæringer på u-landsbistanden er det helt nødvendigt at Ibis arbejder aktivt på at skaffe sig midler fra andre kilder, og især fra virksomheder og individer.
I år 2004 arbejder Ibis konkret med at skaffe virksomhedssponsorater og øge antallet af bidragydere via en omfattende face-to-face-kampagne.

Sydudvalget (SydU) 2003-2004

Gennem støtte til civilsamfund i Afrika og Latinamerika ønsker Ibis at sikre, at alle har lige adgang til uddannelse, indflydelse og ressourcer. Sydudvalget har som overordnet opgave at sikre at denne vision gennemføres.

Dette sker ved at udvalget kritisk forholder sig til, at temaprogrammer og projekter formuleres og gennemføres med udgangspunkt i Strategi 2005. Denne strategi beskriver arbejdsmetoder, målsætninger og implementeringsstrategier for hver af organisationens fokusområder og tværgående temaer.

Udvalgets hovedopgaver for det kommende år er følgende:

Temaprogrammer
Fortsat følge omlægningen fra projektaktiviteter til temaprogrammer, og i forbindelse med godkendelse af nye temaprogrammer kritisk diskutere, at de strategiske målsætninger for Ibis styrkes
Diskutere og kommentere den årlige monitorering og evaluering af igangværende temaprogrammer

Enkeltprojekter
Fortsat godkende enkeltprojekter
Diskutere og udvikle arbejdsmetode i forbindelse med godkendelse af projekter, der følger procedurer fra andre donorer end rammebevillingen
Monitorere konsekvenser af alternativ fundraising for udformning af projekter

Strategi 2005
Strategi 2005 er den overordnede strategi, der sætter rammerne for alt Ibis-arbejde. Indenfor den udfoldes understrategier for hver af de 4 fokusområder, 3 tværgående temaer samt metodeudvikling.
På det overordnede niveau vil udvalget:
Med udgangspunkt i et rettighedsperspektiv diskutere og vurdere de forskellige indsatsområder
Med afsæt i erfaringsopsamling vurdere perspektiverne for en videreudvikling af strategien

Uddannelse for forandring
Sikre en fokusering af uddannelsesaktiviteter, herunder fortsat udvikling af uddannelsesbegrebet i det samlede Ibis-arbejde.
Sikre erfaringsopsamling af aktiviteter på uddannelsesområdet
Følge udviklingen af uddannelse i krisesituationer og i gråzonen mellem nødhjælp og udvikling

Organisationsudvikling til støtte for civilsamfundet
Sikre erfaringsopsamling af aktiviteter på organisationsudviklingsområdet, og diskutere disse med henblik på at udvikle og fokusere strategien

Globale strukturelle årsager til fattigdom
Følge og diskutere udviklingen af allianceprojekter om Strategier for Fattigdomsbekæmpelse og 2015 Målene.

Tværgående temaer
Følge den review- og udviklingsproces, der er igangsat på kønsområdet. Processen indebærer, at metoder og redskaber udvikles, samtidig med at organisationens strategi og politik på kønsområdet tydeliggøres
Iværksætte erfaringsopsamling på miljøområdet med henblik på fokusering af den miljøindsats, Ibis deltager i.
Følge den fortsatte udvikling af aids-indsatsen og dens integrering i Ibis-støttede programmer

Arbejdsmetoder
Følge den metodiske udvikling af redskaber til monitorering og evaluering af temaprogrammer
Styrke det geografiske og tematiske overblik over programmer og projekter, bl.a. ved hjælp af udviklingen af organisationens intranet.
Diskutere synergimuligheder i Ibis-arbejdet i Syd og mellem Nord og Syd

Personelbistand
Udvalget vil følge udviklingen på human ressource-området og deltage i fastlæggelse af politikken for personeludsendelse.