Drab på journalist i Palæstina undersøges ikke

Flere steder i verden, som her i New York, har der været protester mod drabet på Shireen Abu Akleh.


Foto: Alex Kent/Getty Images
Laurits Holdt

24. maj 2022

Israels militær vil ikke iværksætte nogen undersøgelse af hvem, der dræbte den palæstinensisk-amerikanske journalist Shireen Abu Akleh i Jenin på den israelsk besatte Jordanske Vestbred 11. maj.

Det skriver den respekterede israelske venstrefløjsavis Haaretz.

Det Palæstinensiske Selvstyre, USA, EU og blandt andet Danmarks regering har krævet en uafhængig undersøgelse af drabet, der skete under en israelsk militæraktion. Israelske soldater mistænkes for at have dræbt Shireen Abu Akleh.

Hun var på opgave for TV-stationen Al-Jazeera og var iført skudsikker vest og hjelm, som begge var tydeligt markeret ”PRESS”.

En producer fra TV-stationen blev såret under episoden, og han har fortalt, at der hverken var militante palæstinensere eller civile til stede, da skuddene faldt.

Ifølge avisen begrunder militæret beslutningen med, at der ikke er mistanke om nogen kriminel handling.

Haaretz skriver, at en undersøgelse af drabet på Shireen Abu Akleh vil kræve, at Israels militær forhører israelske soldater, hvilket vil vække stærke følelser og voldsom modstand i Israel.

Haaretz citerer også en israelsk menneskeretsorganisation, Yesh Din (der er retfærdighed til) for at sige, at militærets auditørkorps ikke længere bekymrer sig om at give indtryk af, at det efterforsker kriminelle handlinger begået af soldater mod palæstinensere.

Israel tilbød tidligere af foretage en undersøgelse af drabet sammen med det palæstinensiske selvstyre, hvilket selvstyret afslog. Det krævede i stedet en uafhængig undersøgelse.

Det er uvist, hvordan myndighederne i USA, EU og Danmark stiller sig til, at Israels militær nu øjensynligt har opgivet at undersøge sig selv.

Shireen Abu Akleh var et kendt ansigt i den arabiske verden og blandt Al-Jazeeras seere over hele verden. Hun var kendt som en fair og respekteret journalist, som i årevis dækkede Palæstina for TV-stationen.