“Dræberslag” skal tvinge Wade væk – og så bliver der musik i Dakar

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Oppositionen i Senegal kører nu alle kanoner i stilling for at sætte 85-årige Abdoulaye Wade på porten ved anden runde af præsidentvalget, som ventes at finde sted enten den 18. eller 25. marts.

Lars Zbinden Hansen skriver fra Lomé

Politikere i M23-bevægelsen, der i sin kreds rummer flere præsident-kandidater fra søndagens første valgrunde, kalder til ny samling lørdag eftermiddag på den centrale Obelisk-plads i hovedstaden Dakar. Sloganet bliver det samme som under de daglige demonstrationer i ugen før valget: ”Wade træd tilbage!”.

Da valgresultatet forelå torsdag, udsendte bevægelsen en erklæring, hvori den bad senegaleserne ”bevise deres fædrelandskærlighed og lægge personlige problemer til side i Senegals interesse” og støtte Macky Sall, som Wade skal op imod i anden runde.

”Vi må mobilisere sammen og levere et dræberslag for at gøre en ende på hans (Wades, red.) regime”, hed det fra bevægelsens koordinator Alioune Tine.

De unge protesterende i ”Y en a marre”-bevægelsen (”nok er nok” – altså af Wade), opfordrer også befolkningen til at stemme ”massivt” på Macky Sall” og deltager i stort tal i demonstrationen lørdag, har de lovet.

Thiat, en rapper fra bevægelsen, sagde torsdag med spydig henvisning til den ydmygede Wade, der til det sidste regnede med, at han ville vinde stort allerede i første runde: ”Vi må ikke give ham tid til at komme til hægterne igen”.

Vejen mod præsidentposten

Den gamle præsidents modstander i anden runde, Macky Sall, har ellers været Wades loyale væbner, indtil han som formand for national-forsamlingen i 2007 kom for skade at indkalde Wades søn, Karim, også minister, til afhøring om kritisabel omgang med offentlige midler.

Sall blev fyret, og loyaliteten mod Wade røg på gulvet. Siden har Sall været på næsten konstant kampagne-tur rundt i alle dele af det vestafrikanske land for en dag at kunne indtage præsidentposten.

Hans anstrengelser kan sagtens give det ønskede resultat. Han har i hvert fald indtil videre modtaget ubetinget støtte fra valgets nummer tre, Moustaphe Niasse og fra den folkekære og verdensberømte sanger Youssou N’Dour.

N’Dour blev afskåret fra selv at stille op til valget. Landets forfatningsråd kendte flere tusinde af hans underskrifter til opstilling for ugyldige.

Sangeren er ifølge nyhedsbureauerne sikker på, at Sall går af med sejren. Når det sker, lover N’Dour at give en ”mega-koncert” på Senegals uafhængighedsdag den 4. april for at fejre triumfen. Han lagde ellers musikken på hylden i november i fjor for helt at hellige sig politik.

”Vi er tæt på målet”

Niasse er også medlem af M23-bevægelsen og har været premierminister under Wade – og blev fyret. Han siger ifølge ugemagasinet Jeune Afrique om sin støtte til Macky Sall: ”Vi holder hinanden i hånden for at gå fremad … og vi er ikke langt fra målet”.

Selv er Sall overbevist om, at han kan vinde: ”Jeg er sikker på, at det senegalesiske folks ønske om forandring er så stort, at de vil give mig sejren i anden runde”, siger han til BBC.

Wade kom ind på en førsteplads ved søndagens valg, men nåede ikke over de 50 procent, der kræves for at vinde allerede i første runde. Han fik 35 procent af stemmerne mod Salls 26 og Niasses 14.

Præsidenten tabte over en million vælgere siden sidste valg i 2007. Det skyldes, at han har slidt gevaldigt på sin tidligere så store popularitet.

Ikke mindst da han meddelte at ville stille op for tredje gang på trods af tidligere udmeldinger om det modsatte og på tværs af ånden i den grundlov, som han selv har fået forfattet. Den stipulerer maksimum to perioder à syv år.

Vil sætte priserne ned

Når og hvis Sall indtager præsidentpaladset i Dakar, vil han fokusere på at få nedbragt priserne på grundnæringsmidler som ris, madolie og sukker, så senegaleserne igen får råd til disse nødvendigheder.

Han er under et møde torsdag aften blevet enig med Youssou N’Dour om at ville prioritere el-forsyningen, der er katrastofalt upålidelig i Senegal, og give større midler til undervisningssektoren og til den fattige landbefolkning.

Landets administration skal decentraliseres, og kontrollen med de offentlige finanser skal strammes op, lover han.

Han har også lovet at gennemføre en ny forfatningsændring, så embeds-perioden for præsidenter igen sættes ned fra syv til fem år. Modsat Wade vil han overholde et løfte om ikke alligevel at blive siddende på magten, uanset hvordan grundloven skrues sammen, siger han.

Trods opbakningen til Sall, kan det alligevel ikke udelukkes, at Wade vinder i sidste ende. Kun 52 procent af vælgerne stemte ved første runde, og de resterende 48 procent kan ifølge iagttagere udgøre en ”reserve” for den siddende præsident.

Men der skal en stærk kampagne til, hvis Wade skal få sin popularitet op i samme højder, som da han vandt første gang i år 2000.

Buhet ud

Siden er støtten langsomt dalet og i den seneste tid styrtdykket. Lavpunktet nåede Wade nok på selve valgdagen i søndags, da han måtte opleve at blive buhet ud af stemmelokalet.

Uden at sige et ord smed præsidenten sin stemmeseddel i stemmeboksen og forlod så lokalet, mens der lød tilråb som ”gå din vej, gamle mand”.

Søndagens første valgrunde var præget af ro, langt fra de krigslignende tilstande, der har præget Dakar den sidste uge før valget, hvor sammenstød mellem demonstranter og politi krævede 6 døde.

Om Macky Sall:

* Født 11. december 1961
* Muslim
* Har under Wade været energiminister (2001-03), indenrigsminister (2003-04), premierminister (2004-07) og derefter formand for nationalforsamlingen i halvandet år, indtil Wade tvang ham væk fra embedet i november 2008.
* Samtidig borgmester i sin fødeby Fatick 2002-2008
* Uddannet ingeniør (geologi)
* Tidligere inkarneret støtte for Wade og medlem af præsidentens ”Senegals Demokratiske Parti”.
* Stiftede i 2008 partiet ”L’Alliance pour la République”, som han er leder af.
* Iagttagere bruger om Sall ord som ”seriøs”, ”kompetent” og ”med integritet” og en mand, der vejer sine ord grundigt, før han taler.
* Flirtede i sin ungdom med marxisme-lenisme, selv om han i dag hævder, at han aldrig var ”overbevist”.
* I stedet kalder han sig liberal – med ”rollemodeller” som Nelson Mandela, Charles de Gaulle og Mao Zedong.

Om dette tilsyneladende noget ulogiske galleri, har han sagt – om Mao: ”Jeg mener, at den kinesiske revolution også havde sine gode sider. Jeg tænker som Mao, at man skal omslutte byer på landet for at få magten”.

Han henviser dermed til sin kampagne siden 2008, hvor han i lange perioder har boet i landdistrikterne i Senegal for at sætte sig ind i befolkningens vilkår.

I april-maj 2011 tilbragte han således 35 dage på landet, hvor han skal have besøgt 200 landsbyer og rejst 10.500 kilometer ”uden på noget tidspunkt at være i Dakar”, som han sagde i et interview med Jeune Afrique.

—————–
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Han er bosat i Lomé i Togo.