Af Lis Garval, U-landsnyt.dk
Nu serverer DSB igen kaffe i den specielle morsdagkop. Fredag, lørdag og søndag, der er mors dag, kommer skinne-kaffen i de smukke gule bægre med logoet af en mor med et rødt hjerte i maven – kunsten at redde liv.
Morsdagkoppen blev lanceret sidste år nærmest som et forsøg, men blev så vel modtaget, at DSB har bedt om 23.000 bægre. Det skulle være nok, selvom der drikkes meget kaffe ombord.
Bag morsdagkoppen står Danida, Københavns Universitet, School of Global Health, og FN’s Befolkningsfond (UNFPA).
Morsdagkoppen skal minde os om, at hundredvis af kvinder i udviklingslande hver dag dør i forbindelse med graviditet og fødsel. Det er den største dødsårsag blandt unge kvinder på 15-19 år i udviklingslande.
I 2012 opgjorde FN, at ca. 287.000 kvinder dør hvert år i forbindelse med graviditet og fødsel. Det svarer til knapt 800 kvinder om dagen. Langt de fleste kan reddes. Og heldigvis udbredes kunsten at redde en mor. Fra 1990 til 2010 faldt mødredødeligheden med 47 procent.
Pernille Fenger, der er chef for UNFPA´s nordiske kontor, siger, at hun var utroligt glad for sidste år at kunne påvise, at stadig færre kvinder dør, når de giver liv, men også lidt mistrøstig. For det går for langsomt:
“Vi redder flere kvinder, fordi vi ved, hvad der skal til; adgang til prævention, adgang til kvalificeret fødselshjælp og til akut assistance som kejsersnit, hvis der opstår komplikationer. Men der er stadig langt til 2015-målet om at reducere mødredødeligheden med 75 procent inden år 2015. Med indsatser for især unge piger og kvinder håber vi dog at kunne skabe fortsatte forbedringer.”
Hun er også glad for den opbakning, danskerne gav morsdagskoppen sidste år, da den hurtigt var udsolgt, og hun fortæller, at der er planer om at udstrække initiativet til de nordiske lande – til jernbanerne i de nordiske lande.
–
Forudsætninger for udvikling
Udviklingsminister Christian Friis Bach siger i en pressemeddelelse i forbindelse med initiativet
”Kvinders og pigers rettigheder er helt centrale indsatsområder i dansk udviklingspolitik. Med udgangspunkt i menneskerettighederne kan vi forbedre kvinders og pigers vilkår, hvad enten det gælder afskaffelse af børneægteskaber, muligheden for selv at vælge hvornår og hvor ofte, man vil være gravid eller adgangen til kvalificeret hjælp, så kvinder kan gennemføre graviditet og fødsel uden at risikere liv og helbred. Det hjælper både kvinderne selv, deres børn, familier og lokalsamfund. Og er dermed væsentlige forudsætninger for udvikling.”
Flemming Konradsen, Professor ved Copenhagen School of Global Health, peger i pressemeddelelsen på, hvordan uddannelse bidrager til at sikre adgang til disse sundhedsydelser i udviklingslandene:
”Københavns Universitets samarbejder med en række universiteter i Afrika og Asien for at styrke uddannelsen af sundhedsprofessionelle. Kvalificerede medarbejdere er en absolut nødvendighed for at understøtte familieplanlægningsprogrammer, svangeromsorg og akut fødselshjælp”.
Læs mere om kunsten at redde liv på www.morsdagkoppen.dk