Egypten slår ned på homoseksuelle – mindst 22 anholdt

640px-mashrou_leila_baalbeck_image
Mashrou' Leila under en koncert i Baalbeck i Libanon i 2014.
Foto: Fra bandets hjemmeside (arkiv/CC/wikimedia)
Forfatter billede

Lige siden en gruppe koncertgængere løftede et par regnbueflag i den store menneskemængde, der var samlet i Egyptens hovedstad, Kairo, for at høre den libanesiske gruppe Mashrou’ Leila give koncert sidste fredag, har egyptiske myndigheder slået hårdt ned på LGBT-personer i Kairo.

Mindst 22 mennesker er anholdt, skriver den uafhængige avis Mada Masr.

De anholdte risikerer sigtelser for ”udskejelser” og ”at have promoveret seksuel afvigelse”, skriver avisen.

Regnbueflaget er et symbol på LGBT-personers rettigheder.

Syv mennesker blev anholdt i dagene efter koncerten i Kairo fredag den 22. september, og siden er mindst 15 andre blevet anholdt.

Allerede dagen efter koncerten blev en 19-årig studerende anholdt og sigtet for at have opført sig uterligt under koncerten.

Tre dage senere faldt dommen: seks år i fængsel, seks års betinget løsladelse og en bøde på 300 egyptiske pund (lidt over 100 kroner), skriver Mada Masr.

Egyptisk menneskerets-NGO sagsøger bandet

Dommen og anholdelserne har affødt skarp kritik fra internationale menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch.

Forsanger Hamed Sinno, der er erklæret homoseksuel.


Foto: Eliplus (wikimedia/CC)
”Egypten burde holde op med at bruge statslige ressourcer på at jagte folk for, hvad de angiveligt foretager sig i deres soveværelse eller for at udtrykke sig under en rockkoncert, og burde i stedet fokusere på at forbedre den dårlige menneskeretslige situation,” siger Sarah Leah Whitson, der er direktør for Mellemøsten og Nordafrika, i en pressemeddelelse fra Human Rights Watch.

Desuden har musikernes fagforening i Egypten indført forbud mod, at det libanesiske band med den flamboyante forsanger og de til tider eksplicitte tekster om homoseksualitet spiller i Egypten igen, medmindre der foreligger en særlig sikkerhedsgodkendelse.

Ligger på lur på Grindr

Amnesty International skriver i en udtalelse, at de seks mænd skal gennem anale undersøgelser for at fastslå, om de har haft sex med personer af samme køn. Det er en praksis, der tidligere er blevet skarpt fordømt og sidestillet med tortur af både Amnesty og andre menneskerettighedsgrupper.

Andre mænd er blevet anholdt i de seneste dage og vil blive stillet for retten og formentlig dømt senere på måneden, skriver Mada Masr.

Homoseksualitet er ikke specifikt forbudt ifølge egyptisk lov, men myndighederne har i de seneste år i stigende grad slået ned på især bøsser, der samles til koncerter, fester, i saunaer eller andre steder.

Det er ikke ualmindeligt for politiet at oprette falske profiler på datingapps og sociale medier for at få fat i homoseksuelle, som så bliver anholdt.