Elfenbenskysten: Danmark sender 10 mio. kr. i humanitær bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Danmark sender 10 millioner kroner til Røde Kors’ arbejde i Elfenbenskysten og Liberia, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse i dag. Pengene skal blandt andet bidrage til at forsyne de, der er flygtet fra deres hjem samt andre sårbare grupper med nødhjælp og anden humanitær assistance.

 Internationalt Røde Kors har som en af de få humanitære organisationer formået at opretholde adgang til de fordrevne og sårbare grupper i Elfenbenskysten og i Liberia, hvor mere end 110.000 flygtninge menes at opholde sig.

De seneste dages offensiv af oprørsstyrken Force Nouvelle, der støtter den demokratisk valgte Præsident Alassane Ouattara, tyder på, at konflikten i Elfenbenskysten er inde i en afgørende fase. I løbet af i går og i dag er det i henhold til det oplyste lykkedes Ouattaras styrker at opnå kontrol over det meste af landet, inklusiv det meste af den kommercielle hovedstad, Abidjan. Den tidligere præsident Laurent Gbagbo står meget svækket, og hans opholdssted er i øjeblikket ukendt.  Danmark har som resten af det internationale samfund bakket stærkt op omkring Ouattara som den retmæssige vinder af præsidentvalget den 28. november 2010.
 
Som følge af den sikkerhedsmæssige udvikling, er den humanitære situation i de seneste par uger forværret markant. Internationalt Røde Kors rapporterer, at titusindvis er flygtet de seneste uger fra voldshandlingerne og røverierne. FN har oplyst, at konflikten har kostet 494 mennesker livet fra december til udgangen af marts 2011, og at flere end 735.000 mennesker er flygtet eller fordrevet internt i Elfenbenskysten.
 
Udenrigsminister Lene Espersen udtaler:
– Konflikten i Elfenbenskysten er i de seneste døgn trådt ind i en afgørende fase. Den fælles optræden fra det internationale samfund, herunder EU’s sanktionsregime, har bidraget til at lægge pres på Gbagbo og hans allierede. Jeg har derfor med glæde konstateret, at en række højtstående medlemmer af sikkerhedsstyrkerne ikke længere støtter op om Gbagbo og er trådt tilbage. På den baggrund vil præsident Alassane Ouattara forhåbentlig snart kunne indtræde i sin retmæssige position som præsident for hele landet. Når dette sker, vil der blive sendt et vigtigt signal om, at magthavere ikke længere kan ignorere resultatet af demokratiske valg. Det er naturligvis uacceptabelt, at dette ikke er sket uden blodsudgydelser.

Udviklingsminister Søren Pind udtaler:
– Jeg håber, at der hurtigst muligt findes en løsning på den politiske konflikt i Elfenbenskysten. Den seneste udvikling giver håb for, at Gbagbos regering giver op. Situationen er dog stadig meget usikker, og de hårde kampe har ført til mange tusinde internt fordrevne og et akut behov for øget humanitær bistand. Derfor har jeg besluttet at give 10 millioner kr. til Internationalt Røde Kors’ humanitære arbejde i Elfenbenskysten og i Liberia.