En million stemmesedler for meget – dansk beretning fra Malawis valg

Redaktionen

Medlem af styrelsen i Folkekirkens Nødhjælp, Anders Stubkjær, følger sammen med 2 kolleger valget i Malawi som observatør udsendt af Nødhjælpen. Her er hans personlige beretning, som er rundsendt til medierne.

12. maj, 2004

Her til morgen var vi via en kontakt inviteret til et varehus, hvor fra samtlige stemmesedler til præsident-, såvel som parlamentsvalg skulle udsendes til hele landet. Stedet var under militær bevogtning, og stemmesedlerne ville blive eskorteret og bevogtet af militæret indtil valgdagen.

Så vidt jeg forstod, var der trykt 6,6 millioner stemmesedler til præsidentvalget og 6,6 mio. til parlamentsvalget. De 6,6 millioner er antallet af stemmeberettigede borgere til valget d. 18. maj.

Min forståelse er, at inden for de sidste 8 uger har et sydafrikansk IT-firma gennemgået listen over registrerede, og dermed stemmeberettigede borgere og konkluderet at det korrekte tal er 5,7 millioner og ikke 6,6 mio.

5,7 millioner synes generelt at være accepteret som det korrekte antal af vælgere. En EU-observatør forklarede mig, at det er normalt, at der medsendes 10 procent ekstra stemmesedler.

I dag var jeg vidne til at valgkommissionen udsender 6,6 millioner plus 10 pct. (660.000) stemmesedler – og ikke 5,7 millioner plus de 10 pct.

Resultatet er, at der vil være en betydelig mængde af stemmesedler i omløb og spørgsmålet er hvordan disse bliver forvaltet før, under og efter valget.

På stedet blev der fra Valgkommissionens side argumenteret for, at det ville skabe kaos at fjerne de overskydende stemmesedler, og det var der i øvrigt ikke tid til. Valgkommissionens formand insisterede på, at der ville blive redegjort for alle stemmesedler i løbet af hele processen, også de overskydende.

At en valgkommission bestiller stemmesedler, før der er sikkerhed om antallet af statens vælgere, er amatøragtigt. En måde at klare problemet på vil være at fjerne de overskydende stemmesedler.

At påstå dette ikke kan lade sig gøre på grund af manglende tid og risikoen for kaos er endnu en klar indikation af en mangelfuld forberedelse.

Det må konkluderes, at der er risiko for at de overskydende stemmesedler kan blive misbrugt. Alt tyder på, at stemmesedlerne vil nå til valgstederne og være i stort set orden, men hvad der sker derefter er usikkert.

Den nuværende regering har demonstreret, at den er villig til at forfalske resultater, og det er ikke utænkeligt at det vil ske igen.

Møde med Mr Nyerenda, AFORD, og politisk rådgiver for vicepræsidenten

Et af de centrale ting, der kom ud af mødet med Mr Nyerenda var hans kritik af NGOer, der var blevet akkrediteret som undervisere af offentligheden.

Problemet var, at de ikke fungerede som neutrale undervisere, men derimod var begyndt at fortælle befolkningen hvad de skulle stemme. PAC var, ifølge Nyerenda, faldet i denne fælde, hvor præster var begyndt at blande sig og fortælle folk, hvordan de skulle stemme.

Mr Nyerenda kom også med en længere forklaring på, hvor farligt det var med potentielle religiøse spændinger i landet. Set med hans øjne var det kirkerne (PAC), der kunne mistænkes for at skabe splid mellem muslimerne. Dette kunne ske fordi de ønsker at afsætte en muslimsk præsident.

Hans kommentarer stod i kontrast til mødet med en medarbejder i PAC, George Dambula, vi havde få timer senere.

Dambula fremhævede at kirken står for værdier, og det er et spørgsmål om, hvor langt den vil tillade udviklingen at gå uden at sige noget. Pointen var, at det regerende parti havde brudt så mange regler og demokratiske love, at det skulle smides på porten.

Dette var grunden til at enkelte kirkeledere havde stået frem og anbefalet folk at stemme på andre end præsidenten og hans parti. Og denne forklaring virkede troværdig og var langt fra Mr Nyendas antydninger af et bevidst ønske om at skabe splid mellem religionerne.

Dambula fremhævede også hvordan hele valgkommissionens håndtering har været utroværdig, set fra folkets perspektiv.

Efter hjemsendelse af denne artikel er valget i Malawi udskudt i 2 døgn til torsdag, se også u-landsnyt.dks nyhedsside